Vuoden 2014 Sodankylä-vieras Alice Rohrwacher tekee tänä vuonna paluun festivaalille. Vuosikymmenen takaisen viime visiitin jälkeen Italian uuden elokuvasukupolven johtaviin tekijöihin lukeutuva ohjaaja, käsikirjoittaja ja leikkaaja on ehtinyt Oscar-ehdokkaaksi ja vakiinnuttanut asemansa maailman ykkösfestivaalien ohjelmistoissa – voittaen muun muassa useamman palkinnon Cannesin elokuvajuhlilla. Rohrwacherin realismin ja satujen rajoilla liikkuva tuotanto hahmottelee kaupungin ja maaseudun sekä menneen ja nykyhetken välisiä jännitteitä havainnoiden maailmaa leikkisän elokuvallisesti.
Rohrwacher syntyi lähellä Firenzeä sijaitsevassa Fiesolen kylässä italialaisen kotiäidin ja saksalaisen mehiläistenhoitajaisän perheeseen. Myös elokuva-alalle päätynyt sisko Alba on tuttu näky näyttelijänä eurooppalaisissa laatuelokuvissa sekä siskonsa ohjaustöissä. Opiskeltuaan Torinon yliopistossa kirjallisuutta ja filosofiaa Rohrwacher päätyi teatteritöihin ja muusikoksi ennen siirtymistään elokuvien pariin ensin dokumentteja leikkaamaan.
Rohrwacherin elokuvat aina Corpo celeste -debyytistä (2011) The Wondersiin (2014) ja Happy as Lazzaroon (2018) sekä Pietro Marcellon ja Francesco Munzin kanssa yhdessä ohjattuun dokumentti Futuraan (2021) ovat saaneet ensi-iltansa Cannesin elokuvajuhlilla. Alfonso Cuarónin tuottama hurmaava lyhytelokuva The Pupils (2022) toi Rohrwacherille ja Cuarónille viime vuonna parhaan lyhytelokuvan Oscar-ehdokkuuden. Sen musiikista vastaa kotimainen festivaalisuosikki, Cleaning Women -yhtye, johon Rohrwacher tutustui ensivierailullaan Sodankylässä. Uusin elokuva La Chimera – Sielujen aarteet (2023) on ohjaajan tyylille uskollisen leikkisä kertomus haudanryöstäjistä 80-luvun Toscanassa. Elokuva nähtiin ensimmäisenä Rohrwacherin työnä keväällä elokuvateatterilevityksessä myös Suomessa.
Sodankylässä Rohrwacher esittelee oman tuotantonsa lisäksi yleisölle omia suosikkielokuviaan, joiden vaikutus hänen töihinsä on ilmeinen. Rohrwacherin esitteleminä festivaalilla nähdään Pier Paolo Pasolinin esikoiselokuva Pummi (1961) ja Juri Noršteinin animaatio Satujen satu (1979).
Inari Ylinen