Jäätävä kokonaisuus -erikoisohjelmisto

JÄÄTÄVÄ KOKONAISUUS -ELOKUVAT

Decalogue I
Krzysztof Kieślowskin kunnianhimoinen, televisioon toteutettu sarja haastaa modernin ihmisen suhteen kristinuskon peruspilariin, kymmeneen käskyyn. Moraalia tutkailevat itsenäiset osat kasvavat valkokankaalla täyteen mittaansa. Tieteen ja mystiikan vastavedolle rakentuva aloitus kurottaa pohtimaan ihmisyyttä, kun usko jumalaan korvautuu uskolla tietoon. Jäiseen Varsovaan sijoittuva ensimmäinen osa pohtii teknologian roolia ihmisen elämässä.

Olipa kerran talvi – ja lunta
Lumen ja jään valtakunta antaa periksi. Anonyymi pieni filmipätkä yhdeksänkymmenen vuoden takaa esittää kouriintuntuvalla tavalla, miten ihminen iloitsee luonnosta ja muuttaa sen samalla omaksi hyödykseen ja huvituksekseen. Olipa kerran talvi – ja lunta tuo terveiset viattomuuden ajalta. Sodankylässä se esitetään Janne Haaviston johtaman The Shubie Brothers -yhtyeen säestyksellä.

Inuksuk
50-vuotisen uran elokuvan parissa tehnyt ja juuri 85 vuotta täyttänyt Markku Lehmuskallio vierailee Sodankylässä inuiittien maailmasta kertovan vuoden 1988 elokuvansa Inuksuk kanssa. Elokuvassa jääkarhututkija ja hänen assistenttinsa saapuvat Pohjois-Kanadan Hudsoninlahdella inuiittikylässä sijaitsevalle arktiselle tutkimusasemalle.

JÄÄN SALAT -ILTAPÄIVÄMATINEA
Pikku teltta, perjantai 14.6. kello 16.30

Meteorologian professori Timo Vesala (Helsingin yliopisto) johdattaa jään lumoon muutamin elokuvanäyttein ja esimerkein. Jään salat -paneelikeskusteluun osallistuvat Vesalan lisäksi englanninkielisen kirjallisuuden professori Johannes Riquet (Tampereen yliopisto), joka tutkii muun muassa arktisen alueen presentaatioita elokuvissa, tekniikan tohtori Anna Kontu (Ilmatieteen laitos), joka on Sodankylän Tähtelässä IL:n tutkimusinfrastuktuurin vastuullinen johtaja ja tutkii jää- ja lumipeitteitä, sekä fysiikan professori Mikko Sipilä (Helsingin yliopisto), joka on Sallassa sijaitsevan Värriön tutkimusaseman johtaja ja tutkii pohjoisten alueiden ilmakehää.

Lumi, jää ja biosfääri ovat suojelleet planeettaamme tuhansien vuosien ajan. Viime vuosikymmenien aikana ilmaston lämpeneminen on kuitenkin ollut voimakkainta juuri arktisella alueella, mikä korostaa jään, lumen ja arktisten ekosysteemien tutkimuksen tärkeyttä. Lämpenemiseen liittyvien tekijöiden monimutkaisen vuorovaikutuksen ymmärtäminen ja suhde globaaleihin ilmasto- ja ympäristömuutoksiin on kirjaimellisesti polttavan jäätävä kysymys, kun ilmasto muuttuu nopeasti ja jäätiköiden sulaminen nostaa merenpintoja.

Tapahtumaan on vapaa pääsy.

TIEDE-EKSKURSIO
Tähtelän tutkimusasema, perjantai 14.6. kello 13–17

Jäätävä kokonaisuus -erityisohjelmiston yhtenä lähtökohtana on ollut geofysiikan, ilmastotieteen ja ympäristötutkimuksen mittava osaaminen Lapissa ja erityisesti Sodankylässä, jossa Tähtelän tutkimuslaitoksen Sodankylän ilmatieteen laitoksen yksikkö ja Oulun yliopiston geofysiikan observatorio keskittyvät pohjoiseen ilmastoon, geofysiikkaan ja ekosysteemeihin.

Ennen iltapäivämatineaa järjestetään elokuvajuhlien kävijöille asiantuntijoiden ja tutkijoiden mentoroima tiede-ekskursio Tähtelän tutkimusasemalle. Yleisölle järjestetään kuljetus festivaalien juhla-alueelta Kitisenrannan koulun edustalta Ison teltan edestä Vasantie 9. Olethan paikalla klo 12.45! Paluu tapahtuu porrastetusti niin, että ensimmäiset ehtivät halutessaan klo 15 alkaviin elokuvanäytöksiin.

Maksuton ekskursio on tällä hetkellä täynnä, mutta voit ilmoittautua jonopaikalle täyttämällä tämän lomakkeen!

Jäätävä kokonaisuus -erikoisohjelmisto järjestetään Tieteen tiedotus ry:n tuella.