Barbara Wurm

Tarkkanäköinen elokuvatutkija Barbara Wurm (s. 1973) on toiminut Berliinin elokuvajuhlien Forum-sarjan johtajana viime vuodesta asti. Hän on kuratoinut elokuvaohjelmistoa festivaaleille ja elokuva-arkistoille ympäri Eurooppaa ja maailmaa sekä työskennellyt muun muassa DOK Leipzig -festivaalilla ohjelmistosuunnittelijana lähes 20 vuotta.

Tutkijana Wurm on erikoistunut Itä-Eurooppaan sekä neuvostoliittolaiseen ja Neuvostoliiton jälkeiseen elokuvaan. Urallaan hän on tehnyt tutkimusta ja opettanut Wienin ja Baselin yliopistoissa sekä Berliinin Humboldt-yliopistossa. Hän on julkaissut kirjoja muun muassa visionäärisestä ohjaajasta Dziga Vertovista sekä venäläisen ja neuvostoliittolaisen elokuvan historiasta.

Sodankylässä Wurm tutustuttaa yleisön kahdessa mestariluokassaan legendaarisen georgialaisohjaaja Lana Gogoberidzen elokuviin. Festivaalilla nähdään Gogoberidzelta feministisen neuvostoelokuvan klassikko Henkilökohtaisia kysymyksiä (1978) sekä tuore dokumentti Mother and Daughter, or the Night Is Never Complete (2023).

Inari Ylinen