Mark Kermode

Sanavalmiudestaan tunnettu kriitikko ja juontaja Mark Kermode (s. 1963) on kotimaansa Ison-Britannian maineikkaimpia elokuvakirjoittajia. Kermode aloitti uransa lehdissä ja radiossa 1980-luvulla ja väitteli Manchesterin yliopistosta aiheenaan kauhufiktio. Hän toimi vuosikymmenen ajan The Observerin pääkriitikkona ja kirjoittaa lehteen kuukausittaista elokuvakolumnia.

Vuosina 2001–2022 Kermode juonsi BBC:llä uutuuselokuvia käsittelevää palkittua radio-ohjelmaa Kermode and Mayo’s Film Review. Ohjelman päätyttyä Kermode ja ohjelman toinen juontaja Simon Mayo aloittivat suositun Kermode & Mayo’s Take -podcastin. Kermode on julkaissut lukuisia muun muassa elokuvakritiikkiä käsitteleviä ja omaelämäkerrallisia kirjoja. Hän on myös juontanut elokuva-aiheista ohjelmaa Channel 4 -kanavalla.

Sodankylän elokuvajuhlilla Kermode pitää kovaksikeitetyn mestariluokan William Friedkinin klassikosta Kovaotteiset miehet. Lisäksi hän soittaa kontrabassoa The Dodge Brothers -yhtyeessä, joka säestää Sodankylässä perjantai-illan mykkäkonsertissa F.W. Murnaun Suurkaupungin tyttö -elokuvan.

Inari Ylinen