SIGURÞÓR ”SPESSI” HALLBJÖRNSSON

Valokuvaaja Sigurþór ”Spessi” Hallbjörnsson on yksi islantilaisen sielunmaiseman tärkeimmistä ja tunnetuimmista visuaalisista taltioijista.

Hänellä on ainutlaatuinen kyky yllättää katsoja aina uudella näkökulmalla, oli kyseessä sitten paikka, henkilö tai jokin aivan arkinen yksityiskohta. Spessin tyyli on rohkea, yksinkertainen ja tarkkanäköinen, mutta hän lähestyy kohteitaan aina myös huumorin ja empatian kautta.

Spessin töitä on ollut esillä kaikissa Islannin tärkeimissä taidemuseoissa ja hänen töitään on myös useissa kokoelmissa. Spessin teoksia on nähty Islannin ulkopuolella myös Atlantin molemmin puolin.

Islanti kauniine maisemineen ja upean pohjoisen valonsa ansiosta on tietenkin vetovoimainen kohde valokuvaajille, mutta Spessin linssi hakeutuu ennemin rakennettuun ympäristöön ja ihmisiin. Hänen teostensa aiheet vaihtelevat huoltoasemista leirintäalueisiin, päihdeongelmaisista jalkapalloilijoihin ja siirtolaisiin.

Spessi on uransa aikana tehnyt paljon yhteistyötä eri muusikkojen kanssa. Hän on sekä valokuvannut että toisinaan suunnitellut heille visuaalisen ilmeen. Spessin uusin kokopitkä dokumentti Megas syntyi samassa hengessä, taiteilijoiden pitkäaikaisen yhteistyön ja ystävyyden tuloksena.