13.6. Torstai tuikki elokuvataivaan tähtiä

Festivaalitorstai käynnistyi Arnaud Desplechinin aamukeskustelulla. Desplechin kertoi lapsuudestaan köyhässä pikkukaupungissa Roubaix’ssa. Keskustelun jälkeen Koululla sai Suomen ensi-iltansa ohjaajan uusi elokuva Oh Mercy! (2019).

Iltapäivällä vietettiin juhlallisia hetkiä, kun elokuvakriitikko Hannu Björkbackalle myönnettiin tämänvuotinen Sodankylä-palkinto ja sirkustaiteilija Nätsi Rosvall avasi uuden elokuvateatteri Kitisen kinon.

Ohjaaja ja dokumentaristi Pirjo Honkasalon carte blanche -sarja jatkui Satyatit Rayn elokuvalla Tien laulu eli Pather Panchal. ”Tämä elokuva on osittain syyllinen siihen, että päätin alkaa tehdä dokumenttielokuvia fiktioiden jälkeen”, Honkasalo paljasti. Hänen vuoden 1997 dokumenttielokuvansa Atman sijoittuu Intiaan. ”Intialaisen käsityksen mukaan ihmisen tulee elää läpi kaikki inhimillisen kokemuksen muodot, mikä heijastuu Rayn maailmasta. Halusin hänen tavallaan maalata kuin elokuvallisen maiseman, jonka läpi voi mennä usealla eri tavalla.”

Ohjaaja ja elokuvatutkija Kent Jonesin mestariluokka alkoi Alfred Hitchcockin Englannin kauden viimeisellä elokuvalla Nainen katoaa vuodelta 1938. ”Nuorena elokuvanörttinä kiistelimme Hitchockin parhaasta luomiskaudesta. Nykyään osaan katsoa aikakausia erilaisesta perspektiivistä ja näen hienouden jokaisessa hänen työssään”, hän kertoi. Jones kehui elokuvaa erääksi Hitchcockin nautinnollisimmaksi. Se ei kuitenkaan tingi ohjaajalle tyypillisestä mysteerisyyden, huolestuttavuuden ja pelkojen käsittelystä.

Riian elokuvafestivaalien johtaja Sonora Broka avasi oman mestariluokkasarjansa Vasili Massin eroottisella kauhuelokuvalla The Spider (1991). Broka esitteli elokuvan kertomalla että se on ainutlaatuinen maassaan. ”Rahan puutteen takia jouduttiin esimerkiksi hämähäkinseitti tekemään sukkahousujen kuteista”, hän paljasti. Broka kertoi myös, että elokuvassa tärkeää roolia näyttelevä tarantula jouduttiin kuljettamaan Moskovasta, sillä Latviassa ei tuohon aikaan ollut yhtäkään.

Torstai-iltana laulettiin myös festivaalien ensimmäisessä karaokenäytöksessä. Isossa teltassa raikasi Baz Luhrmannin glamoröösi musiikkispektaakkeli Moulin Rouge! mm. Maria Ylipään ja Olavi Uusivirran johdolla. Karaokenäytöksen jälkeen Isossa teltassa nähtiin tähtiä, kun valkokankaalla pyöri Johann Lurfin kompilaatioelokuva . Näytöksessä paikalla ollut Lurf totesi tähtikuvioidun teltan mahdollistavan elokuvasta uudenlaisen 360-asteisen kokemuksen.

Kuva: Sara Aaltio