Avajaispäivään mahtuu tukuittain tähtipölyä, palkittuja festivaalituliaisia, hehkutettu musadokkari ja kovia kotimaisia 

Sodankylän 37. elokuvajuhlat alkavat keskiviikkona 15.6. Ryûsuke Hamaguchin Berliinin elokuvajuhlien Hopeisella karhulla palkitulla triptyykillä Wheel of Fortune and Fantasy. Keskiviikon ohjelmistosta löytyy myös Venetsian pääpalkinnon voittanut ranskalainen aborttielokuva Happening ja ennakkoensi-iltapaikalla esitettävä Jacques Audiardin Pariisi, 13. kaupunginosa.

Avajaispäivästä ei tähtipölyä puutu, sillä jokaiselta festivaalin päävieraalta nähdään elokuva keskiviikon ohjelmistossa. Päävieraiksi saapuvat yhdysvaltalainen ohjaaja-käsikirjoittaja Nicholas Meyer, ranskalainen ohjaaja ja näyttelijä Mathieu Amalric, brasilialainen Cannes-palkittu ohjaaja Karim Aïnouz, irlantilainen ohjaaja Lenny Abrahamson ja unkarilainen Berlinale-voittaja, ohjaaja Ildikó Enyedi. Hehkutettu The Sparks Brothers -musiikkidokumenttielokuva varmistaa, että tunnelma pysyy korkealla Isossa teltassa aina viimeiseen minuuttiin saakka. 

Sodankylän elokuvajuhlien avajaisnäytöksenä nähdään festivaalin vieraaksi saapuvan Nicholas Meyerin pelottavan ajankohtainen Seuraava päivä (1983), jonka kuvitteellisessa asetelmassa Naton ja Varsovan liiton käymä sota eskaloituu Yhdysvaltojen ja Neuvostoliiton väliseksi, molemminpuoliseksi ydinasehyökkäykseksi. Näytös alkaa klo 19.30 elokuvateatteri Lapinsuussa. Meyer on pitkän linjan huippuammattilainen, lajityypistä toiseen vaivatta siirtyvä persoonallinen elokuvantekijä ja kirjailija, jolta löytyy taatusti kiehtovia Hollywood-tarinoita sekä kameran edestä että kulissien takaa.

Lapinsuun ilta jatkuu Mathieu Amalricin ohjauksella The Blue Room, joka on tiheätunnelmainen elokuva intohimon tuhokoneistosta. Yli sadassa elokuvassa näytellyt Amalric saapuu Sodankylään erityisesti ohjaajana, ja hän onkin ollut tuottelias myös sillä saralla. Vuonna 1997 käynnistynyt ohjaajanura käsittää jo kuusi pitkää elokuvaa, ainakin kolme pitkää dokumenttia, pari pitkää tv-elokuvaa, ainakin kahdeksan lyhytfilmiä, musiikki- ja muita videoita.

Lapinsuun illan kruunaa Karim Aïnouzin sivullisuuden ja siirtolaisuuden teemoista kertova visuaalisesti vahva Futuro Beach. Projektista toiseen saumattomasti liukuvassa Aïnouzissa yhdistyvät dokumentaristin ja fiktiotekijän parhaat puolet. Tärkeimpiin irlantilaisiin elokuvantekijöihin lukeutuva Lenny Abrahamson esittelee keskiviikkona Koululla palkitun läpimurtoteoksensa, herkän kyläyhteisötarinan Garage. Abrahamsonin elokuvissa näkyy kaurismäkeläinen huumori ja sympatia yhteiskunnan hylkiöitä kohtaan. Unkarilaisen Berlinale-voittaja Ildikó Enyedin läpimurtoteos My Twentieth Century nähdään Ison teltan illassa. Enyedi on unkarilaisen elokuvamaailman rakastettu ja arvostettu toimija, valloittava henkilö ja oman tiensä kulkija. Sodankylään on valikoitu elokuvia hänen mittavan uransa alkutaipaleelta aina uusimpaan The Story of My Wifeen asti. Lisäksi festivaalille saapuu ruotsalainen Jonas Selberg Augustsén, jonka uutuus The Longest Day saa Suomen ensi-iltansa Sodankylässä.

Koulu toimii näyttämönä aamukeskusteluille ja mestariluokille. Mestariluokissa Aalto-yliopiston elokuvahistorian vieraileva opettaja Olaf Möller on koonnut Kirkuva Eurooppa -sarjan, jossa avataan 50- ja 60-luvuilla ilmestyneiden eurooppalaisten rikoselokuvien yhtäläisyyksiä. Sarjan aloittaa ruotsalainen Rider in Blue. Tutkija ja apulaisprofessori Jennifer Barkerin kuratoima unkarilaisten animaatioiden sarja Unruly Visions: Midcentury Hungarian Animation muodostuu yhdeksästä pörröisestä ja vimmaisesta animaatiolyhytelokuvasta. Kansainvälisesti arvostetuimpiin suomalaisiin nykytaiteilijoihin kuuluva Mika Taanila on ohjannut dokumenttielokuvia, videoita ja filmi- ja videoinstallaatioita, jotka ovat kiertäneet laajasti maailmalla. Taanilan kuratoima Kamerakynät – Kokeellisen elokuvan freestyle -kokonaisuus muodostuu kuudesta kokeellisesta lyhytelokuvasta.

Ilmastoasiat ovat tapetilla tämänkin vuoden ohjelmistossa. Elävä suo elämän kehto -nimiseen kokonaisuuteen sisältyy mm. suoaiheinen elokuvamatinea, jonka vetäjä on meteorologian professori ja pitkän linjan filmihullu Timo Vesala.

Festivaalilla nähdään tuttuun tapaan iso liuta kotimaisia tekijöitä. Paikalle saapuvat ohjaajat Hanna Bergholm (Pahanhautoja), Khadar Ayderus Ahmed (Guled & Nasra), Einari Paakkanen (Karaokeparatiisi) ja Johanna Vuoksenmaa (70 on vain numero) sekä näyttelijäkomeetta Seidi Haarla (Hytti nro 6). Festivaali-isäntiin kuuluvalta Mika Kaurismäeltä esitetään paitsi tuore Yö armahtaa, myös L.A. Without a Map (1998), joka perustuu juhlien vieraaksi saapuvan englantilaisen käsikirjoittajavelhon Richard Raynerin kirjaan. Yö armahtaa -elokuvasta paikalla ovat myös näyttelijät Timo Torikka ja Kari Heiskanen. Milja Viidan lyhytelokuva Bambi nähdään Suomen ensi-illassa osana Mika Taanilan kuratoimaa sarjaa.

Elokuvien ohjelmistosta vastaa festivaalin taiteellinen toimikunta, johon kuuluvat Aki ja Mika Kaurismäki sekä taiteellinen johtaja Timo Malmi.

Sodankylän elokuvajuhlat kiittää yhteistyökumppaneitaan: Ammattiliitto Pro ry, EU/Creative Media, Finland Festivals ry, Jenny ja Antti Wihurin rahasto, Kansallinen audiovisuaalinen instituutti (KAVI), Laitilan Wirvoitusjuomatehdas, Opetus- ja kulttuuriministeriö (OKM), Suomen elokuvasäätiö (SES), Sodankylän kunta, Lapin kulttuurirahasto, Tieteen tiedotus ry, YLE Teema, Unkarin kulttuurikeskus, Ranskan Instituutti, Brasilian suurlähetystö, Irlannin suurlähetystö ja Risto Jarva -seura.