Sodankylän elokuvajuhlien elokuvakasvatusperinne saa jatkoa, kun Ranskan elokuva-arkiston pedagogisen osaston perustaja ja entinen johtaja Nathalie Bourgeois tuo Elokuvan ikuinen nuoruus -matinean keskiyön auringon alle. Bourgeois johdattaa yleisön elokuvan maailmaan havainnollistavien elokuvaesimerkkien ja oman tekemisen kautta. Ilmainen matinea järjestetään Kitisenrannan koululla keskiviikkona 13.6. kello 10 alkaen.
Elokuvan ikuinen nuoruus -hankkeet ovat tarjonneet ympäri maailman tilaisuuden oppia uusia tapoja nähdä, kuulla ja tuntea elokuvaa ja sitä kautta maailmaa. Matineoissa osallistujat katsovat näytteitä elokuvan historiasta ja toteuttavat omia lyhyitä elokuvakokeilujaan.
Matineassa pohditaan esimerkiksi ”mitä kuvassa näytetään”, ”mitä kuvassa ei näy” ja ”leikki ja leikillisyys elokuvassa”. Aamupäivän aikana tehdään harjoituksia ja katsotaan elokuvia, joita ovat tehneet lapset ja nuoret ympäri maailman. Matinean päätteeksi nähdään kaksi lyhytelokuvaa, Rentrée des classes sekä Petite lumière, joissa kaksi elokuvantekijää 50 vuoden ja 5000 kilometrin päässä toisistaan katsovat lapsuutensa muistoihin.
Matinea vie osallistujansa matkalle läpi elokuvan historian ja tutustuttaa heidät elokuvataiteen mestareihin Alfred Hitchcockista Charlie Chapliniin, Manoel de Oliveirasta Abbas Kiarostamiin ja Fritz Langista Victor Ericeen. Yksi esillä olevista mestareista on tänä kesänä Sodankylän elokuvajuhlien rakastetuissa mykkäelokuvakonserteissa kuultava ja nähtävä, nuorena kuollut nero Jean Vigo. Matinea tarjoaa oivalliset työvälineet paitsi Vigon elokuvista nauttimiseen, myös laajemmin festivaalilla esillä olevan ääniteeman analysoimiseen.
Matinean päätteeksi nähdään kaksi lyhytelokuvaa, Jacques Rozierin ohjaama Takaisin kouluun (Rentrée des classes, 1956) sekä Alain Gomisin Pieni valo (Petite lumière, 2007). Valloittavissa teoksissa kaksi elokuvantekijää 50 vuoden ja 5000 kilometrin päässä toisistaan katsovat lapsuutensa muistoihin.
Matineaa vetävän Nathalie Bourgeois’n metodi on aiemmilta Sodankylän elokuvajuhlien vuosilta tuttu, sillä hän jatkaa kansainvälisestikin tunnustetun elokuvakasvatuksen pioneerin Alain Bergalan perinnettä. Tällä hetkellä Bourgeois vastaa kansainvälisistä elokuvakasvatushankkeista: EU-hanke CinEd toteutetaan yhteistyössä Ranskan kulttuuri-instituutin (Institut français) kanssa sekä kansainvälinen hanke Le Cinéma, cent ans de jeunesse (www.cinematheque.fr/cinema100ansdejeunesse/), jonka hän on laittanut alulle elokuvan satavuotisjuhlan kunniaksi.