CHERBOURGIN SATEENVARJOT

Ohjaaja: Jacques Demy

Maa: Ranska, Saksan liittotasavalta

Vuosi: 1964

Kesto: 1.31

Kielet: ranska, englanti / tekstitetty suomeksi

Alkup. nimi: Les parapluies de Cherbourg

Kategoria: , , ,

Yhteistyössä YLE AREENA

KATSO ELOKUVA

Läpisävelletty ja hehkuvan värikäs musikaali on auteur Jacques Demyn (1931–1990) luomus ja tapaa hämmentää erityisesti niitä katsojia, jotka tulkitsevat sen ensisijaisesti rakkauselokuvaksi. Mestariteoksesta kuoriutuu vahva yhteiskunnallinen viesti. Kuten Demy sanoi: “Tämä on kaikkea muuta kuin romanttinen elokuva. Tämä on realistinen.” Vuoroin pastellisävyinen, vuoroin vahvan värikäs maailma näyttää miten sodasta toipuva kansa ei opi virheistään.

Algerian sota (1959–1962) oli kipuilevan Ranskan epätoivoinen ja väkivaltainen yritys säästää siirtomaansa aikana, jolloin kolonialismin piti olla jo ohi. Eurooppalaisen mahdin sota Algerian itsenäisyysliikettä vastaan olisi ollut näkymättömämpi ilman tätä elokuvaa. Teoksensa avulla Demy tuli pakottaneeksi kansan huomaamaan mitä Välimeren toisella puolella tapahtuu, ja mikä onkaan nerokkaampi tapa asettaa valtiollinen väkivalta fokukseen kuin runnoa viesti yltiösöpöön kuvastoon ja dialogiin, joka tapahtuu Michel Legrandin (1932–2019) ikivihreän musiikin voimin?

Oikeilla paikoilla eli Normandian Cherbourgissa kuvattu musikaali on hienosti leikattu – mestarillista jälkeä tekivät Anne-Marie Cotret ja Monique Teisseire – ja 19-vuotias Catherine Deneuve on elokuvassa suloisimmallaan, mutta lauluäänen hänen antaa aikansa kuuluisin ranskalainen iskelmätähti Danielle Licari, jonka repertuaari ja taidot ylsivät myös oopperaan. (Iida Simes)