FATHER

Ohjaaja: Srdan Golubović

Maa: Serbia, Kroatia, Slovenia, Bosnia ja Hertsegovina, Ranska, Saksa

Vuosi: 2020

Kesto: 2.00

Kielet: serbia / tekstitetty englanniksi

Alkup. nimi: Otac

Kategoria: ,

Berlinalessa eli Berliinin filmijuhlilla jälleen tällä uusimmalla ohjaustyöllään sävähdyttäneen serbialaisen Srdan Golubovićin Father on toisaalta ”tyypillinen” elokuva sikäläisen nykybalkanilaisen elämänmuodon ehdoista byrokratian, korruption ja hyväksikäyttäjien puristuksessa, mutta samalla sittenkin hieman optimismia antava, persoonallinen taideteos epätoivoisen isän melkein uskonnollisia piirteitä saavasta toivioretkestä lastensa puolesta.

Father käynnistyy hätkähdyttävästi: pikkukylässä asuvan perheen isän eli Nikolan vaimo saapuu sen tehtaan pihalle, josta hänen miehensä sai potkut toista vuotta sitten, ja… Minkä jälkeen sosiaalihuolto ei halua palauttaa perheen poikaa ja tytärtä köyhän Nikolan huostaan ennen kuin tällä on tarjota traumatisoiduille lapsille kunnon kotiolot.

Realistisen, tosipohjaisen alun jälkeen Golubović haluaa tarjota todellisuutta, joka on tarua ihmeempää: suuttuneena paikallisen sosiaalijohtajan kieroiluun Nikola haluaa valittaa asiasta sosiaaliministeriöön henkilökohtaisesti – ja lähtee kävellen hoitamaan asiaansa 300 kilometrin päähän Belgradiin. Ohjaajan sanoin elokuva on eräänlainen ”balkanilainen Paris, Texas”.

Srdan Golubović on syntynyt (1972) ja kasvanut Serbian pääkaupungissa Belgradissa – vasta Fatherin valmistaminen sai hänet tutustumaan esimerkiksi maansa maaseutuluonnon kauneuteen. Hän opiskeli ensin teatteria, mutta heti ensimmäinen pitkä elokuva Absolute Hundred (2001) toi Golubovićille useita festivaalipalkintoja. Seuraavat elokuvat The Trap (2007) ja Circles (2013) antoivat hänelle jo ennen Fatheria kansainvälistä huomiota Berlinalessa. Ohjaamisesta Belgradin taideyliopistossa luennoiva Srdan on toisen polven elokuvaohjaaja; hän pitääkin Fatherin loppujaksoa kunnianosoituksena isänsä Predrag Golubovićin ”elokuvalliselle ja runolliselle maailmalle”. (Timo Malmi)