Vaikka maailmassa on nykyään satoja ellei tuhansia filmifestivaaleja, Sodankylän elokuvajuhlien ensimmäisen 25 vuoden taipaleen tekijävieraiden puheenvuoroihin keskittyvä Peter von Baghin dokumentti on harvinainen ellei ainutlaatuinen teos lajissaan. Tuskin missään elokuvassa näin laaja-alainen tekijäjoukko kertoo elämästään ja urastaan: Samuel Fullerista Francis Ford Coppolaan ja Ettore Scolasta Chantal Akermaniin.
Peter von Bagh piti festivaalin alusta alkaen päävieraiden kanssa kaksituntisia aamukeskusteluja, joiden antia on verrattu tunnustuksiin rippituolissa tai psykoanalyytikon sohvalla. Keskustelun kirjo ulottuu haastateltavien ensimmäisen kerran näkemän elokuvan kaihosta teokseen, jonka he haluaisivat ottaa autiolle saarelle. Dokumentin ”viisauden montaasi” vie vuoropuhelun yhtä hyvin elokuvan vuosisadan historian kuin sen vangitseman ajan kulumisen salattujen yhteyksien ja tunteiden äärelle.
Dokumentti tarjoaa eräänlaiseen taivaallisen dialogin – ovathan Petteri mukaan lukien monet keskustelijoista jo poissa joukostamme – filmin valon ja keskiyön auringon välillä. Keskustelut yhdistettynä välähdyksiin festivaalinäytöksistä, kirkonkylän raitilta ja kesäkuun puolivälin kukkeimmasta Lapista todistavat, että Sodankylän elokuvajuhlat on seitsemännen taiteen suuri seikkailu, jonka taian Peter von Bagh on tavoittanut dokumentissaan vannoutuneen cinefiilin intohimolla.
Neliosaisesta dokumenttikokonaisuudesta esitetään sen viimeinen osa Valon draama.
Timo Malmi