Mykkäelokuvakonsertit 2019

Sodankylän 34. elokuvajuhlien (12.–16.6.2019) mykkäelokuvakonsertit herättelee henkiin brittiläinen pianovirtuoosi Stephen Horne. Maailman parhaiden mykkäelokuvasäestäjien joukkoon kuuluva Horne loihtii henkiin englantilaisen tyylitaituri Anthony Asquithin melodraaman sekä vaikuttavan neuvostoklassikon.

Sodankylän elokuvajuhlien perinteiset mykkäelokuvakonsertit huipentavat festivaalitunnelman. Perjantai-illan odotetulla paraatipaikalla nähdään palavan tunteellista melodraamaa Isosta-Britanniasta. Aikansa merkittävimpiin englantilaisohjaajiin kuuluneen tyylitaiturin Anthony Asquithin A Cottage on Dartmoor (”Mökki Dartmoorin nummella”, 1929) on nuoren parturin ja hänen nuorikkonsa mustasukkaisuusdraama, jossa upeat kuvakompositiot seuraavat toistaan.

Lauantai-illan elokuva on Fridrich Ermlerin Imperiumin jätteet (Fragment of an Empire, 1929). Neuvostoklassikko kertoo muistinsa menettäneestä miehestä, joka palaa sotien ja vallankumouksen jälkeen rintamalta ihmettelemään kymmenessä vuodessa täysin muuttunutta Leningradia. Ohjaaja Ermler on mykkäelokuvan mestareita, joka on innoittanut lukuisia neuvostoelokuvan jättiläisiä, kuten Sergei Eisensteinia. Elokuvasta nähdään uusi, Hollannissa restauroitu 35 mm:n filmikopio.

Molemmat Sodankylässä kuultavat mykkäelokuvakonsertit on säveltänyt brittiläinen mestaripianisti – maailman parhaiden mykkäelokuvasäestäjien joukkoon kuuluva Stephen Horne. Hän on esiintynyt lukuisilla suurilla estradeilla, mykkäelokuvien soundtrackeilla ja levytyksillä. Paitsi pianisti Horne on multi-instrumentalisti, joka yhdistelee säestyksiinsä lukuisia eri soittimia, usein samanaikaisesti. Perjantai-illan elämyksestä hän vastaa yksin, lauantaina hän saa rinnalleen rumputaiteilija Martin Pynen.

Sodankylän elokuvajuhlien odotettuja ohjelmisto- ja vieraspaljastuksia on luvassa huhtikuun lopulla.