Ohjelmistovinkkejä Sodiksen ystäviltä

Vaivaako valinnanvaikeus tai iskeekö runsaudenpula elokuvaohjelmistomme äärellä? Kaipaatko katseluvinkkejä juhannusviikolle? Kokosimme joukon timanttisia suosituksia elokuvien ammattikatsojilta & Sodankylän elokuvajuhlien ystäviltä!

 

Marjo Pipinen
viestintäasiantuntija, Suomen elokuvasäätiö (SES)

Beware of Children
 • BEWARE OF CHILDREN
  Dag Johan Haugerudin ohjaama 157 minuuttia kestävä dialogivetoinen draama kertoo kuolemaan johtaneen koulukiusaamistapauksen jälkipyykistä, jossa ristiriitoja aiheuttaa poliittisten ajatusmaailmojen erot. Monisyinen tarina perataan tarkasti ja ilman turhaa dramatisointia. Elokuva ei käytä kestoaan katsojan uuvuttamiseen, vaan hienosti kirjoitettu dialogi ja harkiten annosteltu huumori imee mukaansa. Vaikka elokuva antaa tilaa erilaisille näkökulmille, se ei asemoi niitä samalle viivalle: voimme valita empatian ja jokaisen kunnioittamisen.
  Osta liput ja katso elokuva.

 

Antti Alanen
Kansallisen audiovisuaalisen instituutin (KAVI) ohjelmistosuunnittelija & erikoistutkija, kirjailija ja kriitikko

Never Gonna Snow Again
 • FROM WHERE THEY STOOD
  Luulemme tietävämme kaiken holokaustista, mutta uudet todistusaineistot muuttavat käsityksiämme esimerkiksi, kun poltettujen luut kohoavat maan uumenista. Holokaustin uhrit onnistuivat myös valokuvaamaan keskitysleireillä, ja Rudolf Cisarin valokuvakokoelman avulla Christopher Cognet ”vie meidät sinne”. Pienet mutta todelliset jäljet voivat kertoa enemmän kuin pauhaavat ylilyönnit.
  Osta liput ja katso elokuva.
 • NÄIN PILVET KUOLEVAT
  Tuija Halttunen on omaperäisimpiä dokumenttiohjaajiamme (Mielen tila), ja elokuvassaan Näin pilvet kuolevat hän löytää jälleen uuden aiheen, henkilökuvan ilmastotieteilijä Hannele Korhosesta, joka sharialakia pelkäämättä matkustaa Arabian niemimaalle, jonne halutaan sadepilviä tieteen keinoin. Elokuva on visuaalisesti huikea.
  Osta liput ja katso elokuva.
 • NEVER GONNA SNOW AGAIN
  Małgorzata Szumowska kuuluu ohjaajiin, joilla on vapaa pääsy ihmismielen salaisuuksiin ja jotka näkevät outouden tavallisuudessa. Fysioterapeutti-parantaja Zhenia saapuu varakkaiden asuma-alueelle Tshernobylin suunnasta. Kuten Pasolinin Teoremassa, salaperäinen muukalainen saa ihmisissä aikaan muutoksia.
  Osta liput ja katso elokuva.
 • THE WITCHES OF THE ORIENT
  Todellisuus on tarua ihmeellisempää: se selviää jälleen kerran Julien Faraut’n dokumenttielokuvasta. Kaizukan-tehtaan tavallisista naistyöntekijöistä kehittyi 1950-luvulla maailman huipputasoa oleva lentopallojoukkue. Kohtaamme lentopalloilijat tänään ja näemme sisäkkäiskertomuksena otteita naisdokumentaristi Nobuko Shibuyan loisteliaasta Cannes-voittajaelokuvasta Le Prix de la victoire (1963).
  Osta liput ja katso elokuva.

 

Lauri Timonen
elokuvatietokirjailija ja Filmihullu-lehden päätoimittaja

mies roikkuu köydestä ilmapallojen keskellä
The Man with the Balloons
 • CROCK OF GOLD: A FEW ROUNDS WITH SHANE MACGOWAN
  Vääjäämätöntä nähtävää kaikille hampuusiromantiikan ystäville, Pogues-peikon roisissa kompuroinnissa piilee kieroa suoraselkäisyyttä.
  Osta liput ja katso elokuva.
 • THE MAN WITH THE BALLOONS
  Eurooppalaisen taide-elokuvan suurmestareista Marco Ferreri on edelleen tuntemattomin.
  Osta liput ja katso elokuva.
 • ENFANT TERRIBLE
  Biopicin vähemmän murnaulainen uusi auringonnousu (vaikkei se näillä festareilla laskekaan), Barfly kokaiinilla, sadomasokistinen sielunmessu liukuvoiteella tai ilman.
  Osta liput ja katso elokuva.

 

Hannu Björkbacka
elokuvakriitikko ja vuoden 2019 Sodankylä-palkittu

Gloria Mundi
 • KUNNIAVIERAS
  Lempparini ja Sodis-kävijä mallia 2011, Atom Egoyan, on Kunniavieraassa tehnyt parhaan filminsä kymmeneen vuoteen. Uskokaa minua!
  Osta liput ja katso elokuva.
 • GLORIA MUNDI
  Toinen lempparini, toisen Sodis-kesän vieras, Robert Guédiguian, on tavanomaisten epäiltyjen kanssa luonut taas rikkaan ensembleteoksen, joka on viiltävä aikamme kuva ja tuomio. Onneksi tutut näyttelijät auttavat ottamaan kovat lääkkeet kiitollisena vastaan. Viimeinen kymmenminuuttinen on subliimi.
  Osta liput ja katso elokuva.
 • A DARK, DARK MAN
  Sodankylän 2021 löytö ja tapaus minulle on ollut kazakstanilainen mestariteos, korruption läpivalaisu rikoselokuvan lajityypissä, A Dark, Dark Man. Huikea hankinta!
  Osta liput ja katso elokuva.

 

Otto Kylmälä
Kansallisen audiovisuaalisen instituutin (KAVI) ohjelmistosuunnittelija, Loud Silents -festivaalin taiteellinen johtaja, elokuvakriitikko ja elokuvantekijä

Lemmenvaras
 • KOLME NAISTA
  Iranilaisista elokuvaa on aina ilo katsoa ja vuonna 2006 Sodankylässä vieraillut Jafar Panahi on yksi maansa ehdottomista kärkinimistä. Panahin humaani on road movie on loistava ensikosketus maan omaperäiseen elokuvakerrontaan.
  Osta liput ja katso elokuva.
 • LEMMENVARAS
  Mario Monicelli on rikollisen tuntematon nimi Suomessa, mutta italialaisen elokuvan keskeisimpiä tekijöitä. Mittavan uran tehnyt komedian kultasormi on Commedia all’italianan kruunaamaton kuningas. Lemmenvaras-elokuva on huipputekijöiden timanttinen Rooma-ilottelu, jossa on mahdollista nähdä sekä aikakauden suurin koomikko Totò, yksi italian parhaista näyttelijöistä Anna Magnani ja varhaisessa roolissa nähtävä yhdysvaltalainen Ben Gazzara.
  Osta liput ja katso elokuva.
 • THE AUGUST VIRGIN
  Jonás Trueban lämminhenkinen ja ihanan elämänmakuinen kaupunkielokuva on parasta lääkettä tämänhetkiseen kaukomatkakuumeeseen. Trueban elokuvan avulla jokainen meistä pääsee kävelemään Madridin katujen ihanassa yöelämässä, jossa mikä tahansa on mahdollista.
  Osta liput ja katso elokuva.