19.6. Leffaruodintaa ja lämpeitä lähtötunnelmia

Päätöspäivän aamukeskusteluvieras Kitisenrannan koulusalissa oli Hollywoodissa uraa luonut ohjaaja, käsikirjoittaja ja kirjailija Nicholas Meyer, joka keskusteli Olaf Möllerin kanssa muun muassa psykoanalyysistä, Star Trekistä ja ihmiskunnan itselleen aiheuttamista uhista. Meyerin henkilöhistoriasta paljastui yllättävä Suomi-yhteys: hän kertoi äitinsä syntyneen Suomessa.

Kotimaisista tekijävieraista Pahanhautoja-elokuvan ohjaaja Hanna Bergholm kertoi Ison teltan aamunäytöksessä lyhytelokuvastaan Mun Lappi, joka valmistui vuonna 2005 Sodankylän elokuvajuhlien omana tuotantona. Kansainvälisistä vieraista elokuviaan esittelivät yleisölle vielä sunnuntaipäivän mittaan ennen kotimatkalle lähtöään Nicholas Meyer, Jonas Selberg Augustsén sekä tämänvuotisten elokuvajuhlien epäviralliseksi maskotiksi noussut Mathieu Amalric, jonka innostus ja osallistuvuus hurmasi festarikansan täysin. 

Elokuvajuhlien päätöspäivän perinteinen Leffaraati oli tällä kertaa myös juhlaraati: kyseessä nimittäin oli kymmenes kerta, kun raati pidettiin. Paikalla olivat juontaja Ville Virtasen lisäksi Johanna Vuoksenmaa, Tuomas Rantanen, Olavi Uusivirta ja Iida Simes. Raatilaisten tajunnanvirran lähteinä oli viisi lyhytelokuvaa laidasta laitaan, niin kotimaasta kuin ulkomailta. Raadin ylivoimainen voittaja täysillä pisteillä oli lyhytelokuva Elsa (1981), joka erään raatilaisen tiivistämänä oli “sellainen millainen lyhytelokuvan pitääkin olla”.

Säveltäjä Kaija Saariahon carte blanche -valikoima huipentui Iso teltan iltapäivänäytökseen Jean-Luc Godardin Viimeiseen hengenvetoon -klassikosta (1960). Festivaalin tämänvuotisessa tunnuskuvassa ihastuttanut uuden aallon ikoninen teos oli nuorelle Saariaholle ensikosketuksia Pariisiin, josta myöhemmin tuli hänen kotinsa. Ensimmäistä kertaa Sodankylän elokuvajuhlilla vieraillut Saariaho myös kiitteli vuolaasti kokemusta ja suunnitteli liittyvänsä festivaalin “ikijäseneksi”.

Mestariluokkavieraat Olaf Möller ja Jennifer Barker käväisivät esittelemässä Kitisen kinon illassa animaatiouutuuden Inu-oh (2021). Parivaljakon asiantunteva ja innostava johdanto tarjosi pikakurssin Japanin historian vaiheisiin.

Viimeisillä ohjelmapaikoilla esitettiin tänä vuonna peräti kolme yleisön toiveuusintaa. Lapinsuun päätöselokuva oli suurta kiinnostusta jo ennakkoon kerännyt kotimainen uutuus Tytöt tytöt tytöt. Koululla katsottiin filmiltä Mika Kaurismäen 90-luvun helmi L.A. Without a Map, ja Kitisen kinon ohjelman päätti kansainvälisten uutuuksien valikoiman helmi, vaikuttava Happening. Poutainen sää helli Sodankylässä myös sunnuntaina luoden lempeän lähtötunnelman.

 

Kuva: Inez Kaukoranta