Sodankylä-palkinto kuvaajavirtuoosi Timo Salmiselle

Vuodesta 1988 alkaen Sodankylän elokuvajuhlat on myöntänyt palkinnon suomalaiselle henkilölle, joka on työllään merkittävästi edistänyt kotimaista elokuvakulttuuria. Huomionosoitus jaettiin tänä vuonna 28. kerran. Palkinnon luovutti Timo Salmiselle festivaalin taiteellinen toimikunta.

Timo Salminen (s. 1952) opiskeli elokuvakoulussa, kun Mika Kaurismäki, jonka Saimaa-ilmiössä (1981) Salminen oli työskennellyt yhtenä neljästä kuvaajasta, pyysi häntä Arvottomien (1982) kuvaajaksi. Opinnot jäivät.

Seuraavaksi kuluneen yli 30 vuoden aikana Salminen on ansainnut luottamuksen Kaurismäen veljesten hovikuvaajana – jotain kertoo se, että Salminen on kuvannut joka ainoan Aki Kaurismäen elokuvista. On kaiketi mahdotonta arvioida, missä määrin niiden omintakeinen estetiikka on ollut ohjaajan ja missä määrin kuvaajan luomaa. Joka tapauksessa yhteistyö on ollut ainutlaatuista ja tuonut täysin oman lisänsä kotimaisen elokuvan visuaaliseen ilmeeseen.

Loisteliaan värinhallinnan ohessa Salminen on mustavalkoisen kuvauksen taituri, jonka jälki muistuttaa elokuvan suuruudenajan mestareiden töitä, muttei kuitenkaan ole jäljitelmää. Omaa kieltään puhuvat Salmisen pokkaamat viisi Jussi-patsasta, puhumattakaan Euroopan elokuvapalkintojen 2006:n ehdokkuudesta vuoden elokuvaajaksi (Laitakaupungin valot).

Salmisen kädenjälkeä voi tuoreeltaan ihailla argentiinalaisen Lisandro Alonson elokuvassa Jauja (2014). Viggo Mortensen esittää Jaujassa Patagonian erämailla samoilevaa tanskalaista uudisraivaajaa, ja Alonso värväsi Salmisen henkilökohtaisesti elokuvansa kuvaajaksi välittääkseen Argentiinan karujen eteläosien tunnelman katsojille skandinaaviulkopuolisen silmin.

Taiteellisten ansioidensa lisäksi Salminen on näyttänyt kyntensä myös kaupallisilla markkinoilla. Timo Salminen ei pidä sitä häiritsevänä tekijänä tai pahana, päinvastoin: mainospaloja kuvatessa – ennen kaikkea Portugalissa, missä hän asuu – on mahdollisuus kokeilla ja hankkia ammatillista varmuutta sekä pysyä teknisen kehityksen vauhdissa.

Sodankylä-palkinnon historiaa

Sodankylän elokuvajuhlien palkitsemien elokuvakulttuurin lähettiläiden joukossa on ohjaajia, näyttelijöitä, tuottajia, elokuvahistorioitsijoita, tutkijoita ja kriitikoita. Mukaan mahtuu myös elintärkeän elokuvakerhoperinteen vannoutuneita tukijoita ja jatkajia. Palkinnon kautta on voitu nostaa esille myös muita elokuvalle tärkeitä ammattiryhmiä kuten kuvaajat ja still-kuvaajat.

Lista Sodankylän elokuvajuhlien palkitsemista henkilöistä on hengästyttävä ja kertoo itsessään palkinnon merkityksestä. Kaikki huomionosoituksen saaneet ovat kotimaisen elokuvakulttuurin kantavia voimia, joiden työn merkityksen osin vasta tulevaisuus tulee osoittamaan oikeissa mittasuhteissaan.