Sodankylän elokuvafestivaali kokoaa yhteen kiinnostavimmat tuoreet elokuvatapaukset kotimaasta ja ympäri maailmaa

11.–15. kesäkuuta järjestettävillä Sodankylän elokuvajuhlilla juodaan liikaa alkoholia islantilaisen kanssa, rakastutaan opettajaan norjalaisen mukana, jahdataan portugalia puhuvaa brittisulhasta kaukomailla ja päädytään hoivakotiin yhdysvaltalaisen pojan ohjaamana. Myös suomalaiselokuvissa on luvassa tunnemyrskyjä.

Sodankylän elokuvajuhlien Uuden elokuvan helmiä -sarja esittelee perinteiseen tapaan tarkkaan valikoidun sarjan tuoreita elokuvatapauksia, joita Suomen valkokankailla ei ole juuri nähty.

Edustettuna on muun muassa norjalaistekijä Dag Johan Haugerud, joka vieraili festivaalilla viime vuonna mukanaan kehutun trilogian aloittanut elokuva Sex. Nyt esitetään trilogian kaksi muuta osaa, Love ja Dreams, joista jälkimmäinen voitti Berliinin elokuvajuhlien pääpalkinnon. Ihmissuhteita, romantiikkaa ja seksiä käsittelevästä trilogiasta voidaan puhua Haugerudin tähänastisena pääteoksena, johon tulevia ihmissuhde-elokuvia tullaan vertaamaan. Synkempää pohjoismaista näkymää edustaa riipaiseva lyhytelokuva O, Oscar-ehdokkaanakin olleen Rúnar Rúnarssonin kuvaus siitä, kuinka huonosti viinanhimo ja rakkaus perheeseen sopivat yhteen.

Sarjan toinen lyhytelokuva tulee Ranskasta. Se on kaksinkertaisen Sodankylän-kävijän Alice Rohrwacherin An Urban Allegory, riemukas silmänisku Platonin luolateorialle ja toiselle Sodankylän-kävijälle Leos Caraxille.

Ranskasta tulee myös kaksi pitkää elokuvaa: uransa Agnès Vardan leikkaajana aloittaneen Patricia Mazuyn melodraama Visiting Hours kuvaa kahta naista, jotka kohtaavat vierailijoiden joukossa bordeaux’laisessa vankilassa. Pääosien Isabelle Huppert ja Hafsia Herzi piirtävät tekemisellään niin luokkarajoja kuin tarkkanäköisiä psykologisia profiileja. Myös Frédéric Farruccin The Mohican lepää pääosanäyttelijänsä harteilla. Jässikkämäinen Alexis Manenti esittää paimenta, joka nousee kansansankariksi taistellessaan maastaan. Korsikalla kuvatusta elokuvasta kasvaa jykevä yhteiskunnallinen trilleri. Toisenlaisen saarimaiseman tarjoaa saksalaisen Jan-Ole Gersterin trilleri Islands. Fuerteventuran turistiparatiisissa ihmiset – mukaan lukien entinen tennistähti – tappavat aikaansa ja ehkä myös toisiaan.

The Other Way Around

Espanjalainen The Other Way Around ja portugalilainen Grand Tour edustavat ainakin pinnalta Uuden elokuvan helmiä -sarjan komediallisempaa laitaa. Vuonna 2016 Sodankylässä vieraillut Jonás Trueba kääntää romanttisen komedian päälleen hilpeäksi erokuvaukseksi The Other Way Aroundissa. Elokuvan käsikirjoittamiseen osallistuneet Itsaso Arana ja Vito Sanz näyttelevät paria, jotka eroaa niin hyvissä väleissä, että päättää järjestää sen kunniaksi suuret juhlat. Myöskään Grand Tourissa romanssi ei seuraa perinteisiä latuja – se seuraa imperialismin aikaisia Aasian kiertomatkareittejä Singaporesta Saigoniin ja Osakaan. Mykkäelokuvaestetiikkaa huokuva teos ansaitsi Sodankylässä 2015 vierailleelle Miguel Gomesille viime vuonna palkinnon Cannesin elokuvajuhlien parhaana ohjaajana.

Yhteiskunnallisten teemojen ystäviä hemmotellaan useilla mestarillisilla teoksilla. Romanialainen Bogdan Muresanu on valottanut maansa lähihistoriaa, myrskyistä vallankumouksen aikaa. Niin tekee myös hänen ensemble-draamansa The New Year That Never Came, joka palkittiin Venetsian elokuvajuhlien Orizzonti-sarjan parhaana elokuvana. Siinä totalitarismi romahtaa kesken jouluvalmisteluiden. Iranilaistekijä Nader Saeivar taas on inspiroitunut Iranin naisten protestiliikkeestä. Hänen yhdessä Sodankylän-kävijä Jafar Panahin kanssa kirjoittamansa The Witness palkittiin viime vuonna Venetsian elokuvajuhlilla. Mohammad Rasoulofin elokuvaan Pyhän temppeliviikunan siemen vertautuva teos kuvaa väkivaltaa, jota naiset kokevat niin lähipiirinsä kuin byrokratian käsissä.

Unkarilaiselta Bálint Szimleriltä ja yhdysvaltalaiselta Sarah Friedlandilta nähdään heidän ensimmäiset pitkät fiktioelokuvansa, jotka ovat jo ehtineet kerätä kiitoksia maailmalla. Szimlerin tarkkanäköinen Lesson Learned sijoittuu orbanilaiseen koulutodellisuuteen, jonka ahtaissa raameissa paikkaansa etsii niin kymmenvuotias lapsi kuin idealistinen opettajakin. Friedlandin intiimissä elokuvassa Familiar Touch syyt päähenkilön hapuiluun ovat henkilökohtaisemmat. Loistava näyttelijä Kathleen Chalfant herättää eloon muistisairaan naisen, joka joutuu hyvästelemään itsenäisen elämänsä. Familiar Touch voitti Venetsian elokuvajuhlien Orizzonti-sarjassa parhaan esikoiselokuvan, parhaan ohjauksen ja parhaan naisnäyttelijän palkinnot. Pohjois-Amerikasta tulee myös hellänhauska episodikomedia Universal Language. Kanadalaisen Matthew Rankinin käsikirjoittama ja ohjaama, Winnipegin kylmyyteen sijoittuva teos kylpee kielissä ja outoudessa.

Uuden elokuvan helmiä -sarja sisältää tänä vuonna vain yhden dokumentin, mutta se onkin viime vuosien vaikuttavin. Ukrainalainen Intercepted leikkaa yhteen sodan runtelemia maisemia ja pelon painamaa ukrainalaisarkea sekä ääniraitaa venäläissotilaiden puheluista. Aidoissa puheluissa kotijoukoille kuullaan brutaalia väkivaltapuhetta mutta myös väsymystä. Yksi sotilaista toivoo, ettei hänen lapsensa koskaan päätyisi armeijaan. Kiovalaissyntyinen Oksana Karpovych tuo väkevällä elokuvallaan propagandan vaikutukset yksilötasolle.

Ohjelmistossa nähdään myös kotimaisten uutuuselokuvien parhaimmistoa. Maailmanensi-iltansa saa Herra Ylpön hartaasti odotettu Kronos Kairos, omalaatuinen scifi-saaga, jonka Aki Kaurismäki ehti jo todeta ”surrealistiseksi mestariteokseksi”. Yleisö saa nauttia myös niin Teemu Nikin kosteasta kansankomediasta (100 litraa sahtia) kuin Pirjo Honkasalon upeasta paluusta elokuvataiteen pariin (Orenda). Milja Viidan erilaisia arkistomateriaaleja ja aikatasoja limittävä dokumentti Skönärit vie seilorien mukana valtamerten työläishistoriaan mutta keinuttaa katsojan samalla 17-vuotiaan Jallun näkökulmaan.

Kronos Kairos

Uusia suomalaisia elokuvia -sarjan ohjaajat sukeltavat teoksissaan myös esimerkiksi eroottiseen autofiktioon (Sebastian), japanilaiseen itsemurhametsään (Two Forests) ja ikääntyneiden romanssiin (Mielensäpahoittajan rakkaustarina). Musiikkia kuullaan niin Dingolta (Levoton Tuhkimo) kuin Tangomarkkinoilta (Perhoset), ja lähihistoriaa perataan niin toisen maailmansodan juutalaisvainojen (Ei koskaan yksin) kuin meänkielen aseman (Valitut) vinkkelistä. Lapsille tarjolla on muun muassa visuaalisesti vetävä tarina Joulupukin lentojoukoista (Niko ja Myrskyporojen arvoitus). Kotimaisen sarjan edustajia nähdään festivaalilla myös vieraina.

Kotimaisten tekijöiden lyhytelokuvien joukossa puolestaan saa maailmanensi-iltansa The Earth Has Ears. Se jatkaa käsikirjoittaja-ohjaaja Khadar Ayderus Ahmedin aiemmasta elokuvasta Guled & Nasra tuttua haudankaivajateemaa. Sen rinnalla lyhytelokuvissa nähdään myös muun muassa Helmi Donnerin Cannesin elokuvajuhlillakin esitetty Matalapaine ja Marjo Levlinin Underdog, joka voitti aiemmin tänä vuonna Tampereen elokuvajuhlien lyhytsarjan pääpalkinnon.

Musiikkielokuviin lisätään Mika Kaurismäen tuore dokumentti Every Note You Play, joka kuvaa saksalaisella jokilaivalla pidettävää musiikkifestivaalia. Samalla vetävä elokuva on silmänisku tekijän varhaistuotantoon kuuluvalle, kolmen rock-yhtyeen jokilaivakiertuetta seuraavalle Saimaa-ilmiölle (1981).

Ohjelmisto julkaistaan tänään perjantaina 23.5. Festivaalin ohjelmakartta julkaistaan maanantaina 26.5., ja samana päivänä klo 12 tulevat myyntiin sarjakortit ja erikoisnäytösten liput. Näytöslippujen ennakkomyynti alkaa verkossa keskiviikkona 28.5. klo 12.

Sodankylän elokuvajuhlat kiittää yhteistyökumppaneitaan:

Ammattiliitto Pro ry, Finland Festivals ry, EU Creative Media, Genelec, Goethe-Institut Finnland, Kemijoki Oy, Laitilan Wirvoitusjuomatehdas Oy, Kansallinen audiovisuaalinen instituutti (KAVI), Suomen elokuvasäätiö (SES), Sodankylän kunta, Suomen Kulttuurirahasto, Taiteen edistämiskeskus (Taike), Tähtikuitu Oy, YLE Teema