Sodankylän elokuvajuhlat palkitsi Jukka Virtasen elämäntyöpalkinnolla

Sodankylän elokuvajuhlat palkitsi suomalaisen kulttuurin, taiteen ja viihteen moniosaajan, renessanssi-ihminen Jukka Virtasen, 83, elämäntyöpalkinnolla. Tiistai-illan kutsuvierastilaisuudessa esiteltiin myös Sodankylän elokuvajuhlien vuoden 2017 teemoja ja yhteistyöhankkeita.

”Suomalaisen kulttuurikentän kokonaistaideteokseksi” luonnehdittu Jukka Virtanen on koko kansan tv-kasvo ja idearikas moniosaaja, joka on vivahteikkaalla urallaan niittänyt mainetta mm. kirjailijana, sanoittajana, runoilijana, suomentajana, kaukalopalloilijana kuin likipitäen leijonakesyttäjänäkin.

Sodankylän elokuvajuhlien historian ensimmäinen elämäntyöpalkinto luovutettiin Virtaselle tiistai-iltana. Elämäntyöpalkinto sisältää Virtaselle ikuisuuskutsun kaikille tuleville Sodankylän elokuvajuhlille täysihoidolla kunniavieraan ominaisuudessa.

Jukka Virtasen palkitsemisperusteet ovat luettavissa tiedotteen lopussa.

”Onko lottovoitto syntyä Suomeen?” – Sodankylän elokuvajuhlat yhteistyössä Veikkaus Oy:n kanssa

Sodankylän elokuvajuhlat ja Veikkaus Oy käynnistävät yhdessä ”Onko lottovoitto syntyä Suomeen?” -tarinakampanjan, jossa tunnetut suomalaiset kulttuurin, taiteen, tieteen, urheilun ja viihteen aloilta pohtivat yhteiskunnallista muutosta, yhteisöllisyyttä, elämäntapoja, onnistumisia ja haasteita omasta näkökulmastaan.

Tarinoissa yhdistetään Veikkaus Oy:n mahdollistama perinteinen suomalaisten unelma lottovoitosta niihin asioihin, jotka jo itsessään ovat tietynlainen ”seitsemän oikein”; eli tavoittelemisen ja tukemisen arvoisia asioita nyky-yhteiskunnassa.

Tarinakampanjan ensimmäinen vieraskynä on elokuvaohjaaja Juho Kuosmanen, jonka teksti ”Vapaudesta ja dippivihanneksista” julkaistaan Veikkaus Oy:n Inhimilliset uutiset -sivustolla lähiaikoina. Tiedotamme lisää ”Onko lottovoitto syntyä Suomeen?”-tarinakampanjasta ja siihen sisältyvästä kilpailusta myöhemmin.

Yhteistyö Näkövammaisten kulttuuripalvelun kanssa saa jatkoa

Sodankylän elokuvajuhlien ohjelmistossa nähtiin viime vuonna ensimmäistä kertaa kuvailutulkattu elokuva. Vuonna 2017 poiminta ohjelmiston elokuvista on nähtävissä kuvailutulkattuna. Tulkkaus toteutetaan paikan päällä simultaanitulkkauslaitteiden avulla.

Suomi 100 vuotta elokuvan silmin

Sodankylän elokuvajuhlat toteuttaa kansainvälisen ”Suomi 100 vuotta elokuvan silmin”-hankkeen osana Suomen valtion satavuotisjuhlia. Hankkeessa tuodaan laaja-alaisesti esille suomalaista elokuva- ja muuta kulttuuria eri kohdemaissa vuoden 2017 aikana.

Itsenäisen Suomen juhlavuosi on näkyvästi esillä myös elokuvajuhlien ohjelmistossa, jonne kootaan suomalaisen elokuvan merkittävimpiä historiakuvauksia. Teemaa noudattaen Sodankylässä nähdään myös historian ja elokuvahistorian matinea.

Yleistä

Sodankylän elokuvajuhlien talkoolaishaku ja lehdistön akkreditointi ovat käynnistyneet www.msff.fi -verkkosivustolla. Majoitusvarauksia kannattaa tiedustella 1.4. alkaen osoitteesta majoitus@msfilmfestival.fi.

Sodankylän elokuvajuhlat kiittää yhteistyökumppaneitaan: Veikkaus Oy, Laitilan Wirvoitusjuomatehdas Oy, Näkövammaisten kulttuuripalvelu ry, Suomen Kongressitekniikka, Sodankylän kunta, Suomen elokuvasäätiö, Kansallinen audiovisuaalinen instituutti, Jenny ja Antti Wihuri säätiö, Lapin rahasto, AVEK, Euroopan unioni/Media Creative.

Jukka Virtanen: Elämäntyöpalkinnon perusteet

Jämsänkoskelaisen voimalaitoksenhoitajan poika Jukka Virtanen (s. 1933) on suomalaisen kulttuurikentän kokonaistaideteos; multitalentti sanataituri ja yli 60 vuoden ajan kansallisessa viihdemaailmassamme vaikuttanut voimahahmo, jonka tuotannon läpileikkaava jänneväli hakee luovuudessa vertaistaan.

Virtanen on koko kansan tv-kasvo, jalkapalloseura Zoomin perustanut urheiluhullu, radiossa, televisiossa, lavoilla ja näyttämöillä, kirjailijana, sanoittajana, runoilijana, suomentajana, yökerholaulajana, opettajana, uutistoimittajana, kolumnistina, vapaana taiteilijana, Uuden iloisen teatterin perustajajäsenenä, kaukalopalloilijana ja likipitäen leijonankesyttäjänäkin työskennellyt idearikas moniosaaja, jonka suomalaisten syvimmät rivit tulevat aina muistamaan legendaarisen Levyraadin juontajana (vuosina 1980–1997), myöhemmän Runoraadin panelistin tointa (2002–2012) unohtamatta.

Sodankylän elokuvajuhlien kannalta työskentelyn keskeinen osa-alue on tietenkin ollut elokuva, jonka piirissä Virtanen on toiminut ohjaajana (ensimmäinen oma työ valmistui jo 1956), käsikirjoittajana, näyttelijänä, tuottajana ynnä monissa muissa keskeisissä tehtävissä ja ollut näin ihmeenomaisesti aina aitiopaikoilla kehittelemässä liki käsittämättömän määrän suomalaisen verbaalisen ja visuaalisen viihteen komiikkaa ja oivallusta Speden parhaiden töiden (mm. Pähkähullu Suomi, 1967) luovasta kaaoksesta aina Jack Witikan, Jörn Donnerin, Maunu Kurkvaaran ja Kaurismäen veljesten maailmoihin saakka cameo-luontoisemmin kurkottaen.

Merkittävä varhainen ohjaustyö oli vuonna 1958 valmistunut, Unkarin lyhytelokuvajuhlien pääpalkinnon voittanut, Erik Blombergin Allotria-filmin tuottama kokeileva ja nuorekas dokumentti Teollista muotoilua, joka kuuluu edelleen Virtasen omiin suosikkeihin. Maineikas on niin ikään aikoinaan televisiollemme hyvin merkityksellinen Montreaux’n Kultaisen ruusun voittajaohjelma Lumilinna (1965), jonka Virtanen ohjasi yhdessä Aarre Elon ja Matti Kuuslan kanssa.

Muiden laajempien puhteiden ohella Virtanen on ennättänyt toimia esimerkiksi Charles Chaplinin Kuningas New Yorkissa -elokuvan (1957) Suomi-levitysversiota parannelleena leikkaajana ja törmännyt kerran maailmanmatkoillaan samaan hissiin jopa hyväntuulisen mutta sikarinkatkuisen Orson Wellesin kanssa.

Jo 50-luvun lopulta käynnistynyt luova kaari on runsaudensarvena ja lajityyppien läpileikkauksena myös television ja teatterin puolella lähes käsittämätön. Suuren humoristin oivalluksen taso ja tilannetaju on luonteeltaan synnynnäistä ja kaikki elämän osa-alueet suvereenisti haltuun ottavaa. Omaelämäkerta Kuvassa keskellä Jukka Virtanen (Kustannusosakeyhtiö Tammi) valmistui vuonna 2003.

Julkisen sanan puolella hän on kertonut avoimesti ja suorasukaisesti myös ongelmistaan. Ystävä Seppo Ahdin eli pakinoitsija Bisquitin mukaan Virtanen antoi kasvot ”syövälle ja juovalle”. Hänelle itselleen erityisen merkittävä ja rakas saavutus on Kupittaan avohoito-osaston pingismestaruuden voittaminen.

Sodankylän elokuvajuhlien kävijöiden sydämissä Virtasella on aivan erityinen asema jokavuotisen Leffaraadin pitkäaikaisena vetäjänä ja rakastettuna hahmona festivaalinaikaisen kylänraitin iloisessa tiimellyksessä.

Pohjoinen festivaalimme kunnioittaa helmikuussa 2017 ystävämme ja yhteistyökumppanimme Jukka Virtasen uraa ja elämäntyötä poikkeuksellisella kunniakirjalla, jonka perustelut voi kiteyttää helposti niinkin, että Virtanen on taideteos jo itsessään.