Sodankylän parhaat -sarja jatkuu uusin jaksoin Yle Teemalla ja Areenassa

Sodankylän parhaat -sarja palaa festivaalin alla uusin jaksoin Yle Teemalle ja Areenaan. Neljännen kauden jaksot on omistettu Alice Rohrwacherin, Hanna Schygullan, Victor Ericen ja Miloš Formanin Sodankylä-vierailuille.

Yle Teema esittää perinteikkäästi kesäohjelmistossaan Sodankylän elokuvajuhlien menneiden vuosien huippunäytteitä sekä johdannoiksi niitä esittelevien pienoisdokumenttien sarjan elokuvien tekijöiden vierailuista festivaalilla. Keskiyön auringon tunnelmiin palaava, Heikki Kujanpään ohjaama minidokumenttien kokonaisuus hyödyntää arkistomateriaalia sekä uusia haastatteluja. Marraskuussa 2023 kuvatuissa haastatteluissa muistelemassa nähdään mm. Kristiina Halkola, Kati Outinen, Laura Birn, Jouko Aaltonen ja Antti Alanen. Minidokumenttien pareina esitettävät elokuvat puolestaan kertovat moni-ilmeisesti nuorista naisista eri näkökulmista eri aikakausina.

Sodankylän parhaat -minidokumentit ja elokuvat esitetään Yle Teeman perjantai- ja lauantai-illoissa. Ne ovat myös katsottavissa Yle Areenassa, dokumenttisarja pysyvästi, elokuvat 28.8. asti. Corpo celeste -elokuva on tulossa katsottavaksi Yle Teemalle ja Areenaan juhannusaattona 21.6. Areenassa ovat nähtävissä myös kaikki Sodankylän parhaat -sarjan aiemmat kaudet, joissa tutustutaan muihin takavuosien festivaalivieraisiin. Ensimmäisen kauden ohjaajana toimi Juho Kuosmanen ja myöhemmät kaudet on ohjannut Kujanpää.

1970-luvun “uuden saksalaisen” elokuvan suurimman nimen Rainer Werner Fassbinderin periodikuvaus Effi Briest (1974) saa viimein Suomen tv-ensi-iltansa lauantaina 8.6. Yle Teemalla. Huumeisella kiihkolla työskennellyt käsikirjoittaja-ohjaaja ehti ennen menehtymistään 36-vuotiaana valmistaa nelisenkymmentä elokuvaa, joista Effi Briest pohjautuu hänen toiseen mielikirjaansa, Theodor Fontanen runollisen realistiseen romaaniin. Hillityn elegantissa melodraamassa Fassbinderin näyttelijäryhmän tähden Hanna Schygullan tulkitsema nuori Effi ja hänen kohtalonsa näytetään täysin aikansa yhteiskunnan tuloksena. Elokuva on katsottavissa Yle Areenassa 31.5.–28.8. Sodankylän parhaat -jaksossa muistellaan Schygullan festivaalivierailua vuodelta 2017.

Espanjalaisen Victor Ericen Etelä (1983) on elokuvahistorian omalaatuisia, harvinaisia tapauksia: huipputeos, vaikka yli kolmasosa alkuperäiskäsikirjoituksesta jäi kuvaamatta. Vaikka tuotanto oli keskeytettynä rahoitusongelmien vuoksi, Etelä kelpuutettiin Cannesin filmijuhlien kilpailuun, jossa se sai ylistävät arvostelut. Isän ja tyttären suhteen kuvauksen rauhallisen maalaukselliset kuvat sitovat eristyneessä kodissa ja läheisessä pikkukaupungissa soljuvat tapahtumat vangitsevan runolliseksi kokonaisuudeksi. Etelä esitetään Yle Teemalla perjantaina 14.6. ja on katsottavissa Yle Areenassa 31.5.–28.8. Sodankylän parhaat -jakso esittelee Victor Ericen Sodankylä-vierailua vuodelta 1995.

Miloš Forman oli 1960-luvulla maailmanmaineessa paistatelleen tšekkielokuvan kuuluisin ohjaaja ja hänen lopullinen läpimurtofilminsä Vaaleaverikön rakkaus (1965) maan tunnetuin saavutus. Loikattuaan länteen Forman valmisti Hollywoodissa sellaisia megahittejä kuin Yksi lensi yli käenpesän (1975) ja Amadeus (1984). Vaaleaverikön rakkaudessa hihitämme arjen absurdiudelle: ilmeille ja katseille sekä muille pienille, herkullisille yksityiskohdille. Enimmäkseen amatöörinäyttelijöin pitkälti improvisoidut kohtaukset ovat säilyttäneet valloittavan tuoreutensa. Elokuva esitetään Yle Teemalla lauantaina 15.6. ja on katsottavissa Yle Areenassa 31.5.–28.8. Formanin Sodankylän-vierailu vuonna 2008 on festivaalihistorian muistettavimpia tapauksia, johon pureutuu Sodankylän parhaat -kauden neljäs jakso.

Tänä vuonna festivaalille paluun tekevä, italialaisen nykyelokuvan kärkiohjaajiin kuuluva Alice Rohrwacher on niitä harvoja tekijöitä maailmassa, joiden työt kelpuutetaan heittämällä esimerkiksi Cannesin filmijuhlien kilpasarjaan. Sieltä aloitti matkansa myös Rohrwacherin esikoispitkä Corpo celeste (2011), joka on sepitteen ja dokumentaarisuuden kiehtovalla alueella liikkuva kasvukertomus pyhäkoulun konfirmaatioon valmistautuvasta murrosikäisestä tytöstä, joka etsii paikkaansa elämässä ja törmää kirkon tekopyhyyteen. Alice Rohrwacherin vuoden 2014 festivaalivierailuun sukeltava Sodankylän parhaat -jakso on katsottavissa Areenassa nyt. Corpo celeste tulee katsottavaksi Yle Teemalle ja Areenaan juhannusaattona 21.6. ja on Areenassa kolme kuukautta.