Sodiksen festaribaarissa tänään maailmanluokan ilmastokeskustelu

Facebookissa palvelevan Sodiksen festaribaari -ryhmän  iltapäivän avaa tänään harvinaislaatuisen kovatasoinen ilmastokeskustelu. Puhujapöytiin on saatu asiantuntijoita suoraan alan huipulta.
 
Keskustelemassa ovat Maailman ilmatieteen järjestö WMO:n pääsihteeri prof. Petteri Taalas, tutkijatohtori Elisa Vainio, metsien ja ilmakehän välisten vuorovaikutuksen tutkija MMT Janne Korhonen sekä avaruusfyysikko, dos. Esa Turunen.
 
Tapahtuman ainutlaatuisuutta ei voi alleviivata tarpeeksi. Näin kovia asiantuntijoita ei saada saman baaripöydän ympärille kovinkaan usein. Keskustelu toteutetaan klo 15–17.30 Sodiksen festaribaarissa:
https://www.facebook.com/groups/667211973824927
 
Osallistujien esittelyt:
 
  •  Sodankylän elokuvajuhlilla on ilo tuoda Festaribaarin ilmastokeskusteluun asiantuntijaksi tämän hetken korkeimmassa asemassa oleva kansainvälinen tutkija ja virkamies, Maailman ilmatieteen järjestö WMO:n pääsihteeri prof. Petteri Taalas. Prof. Taalakselta on vastikään ilmestynyt mielenkiintoinen kirja ”Ilmastonmuutos ilmatieteilijän silmin”, jossa hän selostaa ilmastoon liittyvät faktat lukijoille. Kirjassaan hän tuo asiantuntijan silmin realismia ja aitoa kunnianhimoa nykyiseen moninaisena vellovaan ilmastokeskusteluun ja asettaa asiat ja ongelmien ratkaisukeinot mittasuhteisiin.Prof. Taalas on toiminut Maailman ilmatieteen järjestön WMO:n pääsihteerinä vuodesta 2016 alkaen. Sitä ennen hän oli Ilmatieteen laitoksen pääjohtajana vuosina 2002-2015.
  •  Tutkijatohtori Elisa Vainio väitteli vuonna 2019 metaanin nieluista ja lähteistä boreaalisissa havumetsissä. Viimeisen vuoden hän on työskennellyt kaupunkien viheralueiden hiilensidontaa tutkivassa hankkeessa Helsingin yliopistossa. Väitöskirjatutkimuksensa ohella Vainio toimi kasvihuonekaasujen tutkimusasemaverkosto ICOS:in (Integrated Carbon Observation System) Suomen koordinaattorina. Nyt hän on siirtymässä projektipäälliköksi Baltic Sea Action Group -säätiöön, jossa hän tulee työskentelemään maatalousmaiden hiilensidonnan parissa ja suomalaisen maaperäosaamisen näkyvyyden vahvistamiseksi.
  •  Metsien ja ilmakehän välisten vuorovaikutuksen tutkija MMT Janne Korhosen erikoisalaa ovat mittaukset elävän ja elottoman luonnon rajapinnassa sekä monimutkaisten vuorovaikutussuhteiden yksinkertaistaminen. Hän väitteli tohtoriksi vuonna 2020 Helsingin yliopistossa pohjoisten havumetsien typen kierrosta mäntypuiden näkökulmasta. Tieteen ja taiteen rajapinnalla hän on työskennellyt mm. Hiilipuu- hankkeessa ja Ilmastopyörre taideohjelmassa. Tällä hetkellä Janne keskittyy tiedeviestintävideoiden tekemiseen Viikki Plant Science Centressä Helsingin yliopistolla.
  •  Avaruusfyysikko, Dos. Esa Turunen jäi eläkkeelle Sodankylän geofysiikan observatorion johtajan tehtävästä vuonna 2019. Hän on toimi aiemmin myös kansainvälisen suurtehotutkajärjestön EISCAT johtajana vuosina 2009-2012. Oulun yliopiston alaisen SGO:n emeritusjohtajana hän edelleen tutkii revontuliin ja muihin avaruussääilmiöihin liittyvää ilmakehäpakotetta yhdistämällä kemiallista mallinnusta tutka- ja satelliittimittauksiin. Hän on pitkäaikainen Sodankylän elokuvajuhlien ystävä ja hänet tunnetaan tieteen popularisointiin liittyvästä työstään revontulitutkimuksen parissa.
 
Kuva: Juuso Hirvonen