Northern Film Festival tarjoaa elokuvallisen sukelluksen suomalaiseen mielenmaisemaan

Suomi 100 vuotta – elokuvan silmin-elokuvasarja vie palan suomalaista mielenmaisemaa maailmalle – Juhlallisuudet jatkuvat marraskuun alussa Pohjois-Hollannin Leeuwardenissa.

Sodankylän elokuvajuhlien Suomi 100 vuotta – elokuvan silmin -elokuvasarjat potkaistiin näyttävästi käyntiin syyskuun lopussa Reykjavikin kansainvälisellä elokuvafestivaalilla. Reykjavikissa esitettiin äärimmäisen harvoin nähtävä valikoima Aki ja Mika Kaurismäen perustaman legendaarisen Villealfa-yhtiön tuotantoa. Marraskuussa Suomi 100 vuotta – elokuvan silmin -näytökset saavat jatkoa Pohjois-Hollannin Leeuwardenissa, jossa järjestettävä Northern Film Festival sukeltaa suomalaiseen mielenmaisemaan neljän hyvin erilaisen elokuvan avulla.

Nobel-palkitun F.E. Sillanpään romaaniin pohjautuva ja Valentin Vaalan ohjaama Ihmisiä suviyössä (1948) esitetään yhdessä Aki Kaurismäen hurmaavan komedian Pidä huivista kiinni, Tatjana! (1994) kanssa. Näennäisen erilaiset elokuvat ovat tarkemmin katsottuna henkisiä sisaruksia. Molemmat teokset ovat runollisia ja surumielisen kauniita kertomuksia onneaan etsivistä nuorista ihmisistä – upeisiin mustavalkoisiin kuviin vangittuina.

Erik Blombergin ikoninen Valkoinen peura (1952) yhdistää talvisen tunturimaiseman eksoottiseen Lappi-mystiikkaan poikkeuksellisen säväyttävällä tavalla, joka on varmistanut muun muassa Cannesin elokuvajuhlilla palkitun ja Kultaisen maapallon voittaneen teoksen paikan elokuvan historiasta. Sarjan kruunaa Mika ja Aki Kaurismäen mullistava Arvottomat (1982), joka onnistuu vangitsemaan katoavaa aikaa – ja tekee sen salakavalan hauskasti. Mika Kaurismäen ohjaama ja yhdessä Aki Kaurismäen kanssa käsikirjoittama tie-elokuva esittelee legendaarisen Matti Pellonpään ensimmäisessä valkokangaspääroolissaan poliiseja ja roistoja läpi Suomen viljapeltojen pakenevana kovan onnen soturina.

Kaikki neljä elokuvaa kertovat Suomesta, jota ei enää ole olemassa ja mentaalisesta maisemasta, joka on jatkuvassa murroksessa.

Northern Film Festival Leeuwardenissa 8.–12.11.

 

Elokuvasarjat on toteutettu yhteistyössä Suomen elokuvasäätiön, Kansallisen audiovisuaalisen instituutin, Ulkoasianministeriön, Suomen kulttuuri- ja tiedeinstituuttien sekä Finland Festivalsin kanssa. Sarjat on rahoitettu Suomi 100 toimikunnan ja Sodankylän kunnan tuella. Suomi 100 – elokuvan silmin on osa virallista juhlavuoden ohjelmaa.