Elokuvajuhlat käyntiin Peter von Bagh -matinealla

Sodankylän elokuvajuhlilla ihastellaan mm. Peter von Baghin ainoaa kokoillan fiktioelokuvaa Kreiviä, tähtinään Kirsti Wallasvaara (vas.) ja Pertti Ylermi Lindgren.

Järjestyksessään 30. Sodankylän elokuvajuhlien (10.–14.6.2015) avauspäivänä järjestetään juhlien edesmenneen johtajan Peter von Baghin elämäntyölle omistettu kansainvälinen von Bagh -matinea ”festivaalipalatsi” Lapinsuussa klo 10–15:30.

Keskiviikon matinean rytmittäjänä nähdään kattava otos von Baghin lyhytfilmejä. Lisäksi luvassa on harvinaislaatuista materiaalia Petteriltä kesken jääneestä Agit Prop -elokuvasta.

Pätevimmät von Bagh -asiantuntijat, tutkija Sakari Toiviainen ja tuottaja-ohjaaja Jouko Aaltonen, keskustelevat elokuvagurun elämästä ja tuotannosta. Kansainvälisessä osuudessa äänessä ovat Bernard Eisenschitz ja kaikille Sodankylän elokuvajuhlien ystäville tuttu Olaf Möller. Puheenjohtajana toimii Timo Malmi.

Festivaalien aikana järjestetään erikoisnäytös von Baghin ainoasta fiktioelokuvasta Kreivi, elokuvan naispääosan esittäjiin lukeutuvan Kirsti Wallasvaaran ollessa läsnä. Lisäksi Arto Kaivannon Peter von Bagh -aiheinen lyhytdokumentti saa festivaaleilla ensi-iltansa.

Petterin omista suosikeista Sodankylässä nähdään muiden muassa – joko hänen omilla videoesittelyillään tai asiantuntijoiden (mm. Aki Kaurismäki) saatesanoilla siivitettyinä – Howard Hawksin Vain enkeleillä on siivet, Michael Powellin Canterburyn tarinoita ja John FrankenheimerinMantshurian kandidaatti.

Keskiviikon matinean jälkeen elokuvajuhlat ottaa Petterin oppien mukaisesti suunnan kohti tulevaisuutta uusin voimin ja esittelee festivaalivieraille nimekkään ryhmän tämän ja huomispäivän tekijöitä elokuvien ja vierailijoiden muodossa.

Von Bagh -matinean vuoksi suosittelemme kaikkia kynnelle kykeneviä saapumaan Sodankylään jo tiistai-iltana 9.6. – katso ajantasaiset matkustus- ja majoitustiedot kotisivuiltamme: https://www.msff.fi/index.php/fi-FI/matkat-ja-majoitus

Myös sunnuntain ohjelmisto (Aina suosittu Leffaraati Jukka Virtasen vetämänä, Ismo Alangon telttakeikka elävän kuvan ja Pekka Turusen still-kuvien kera, yleisön suosikkiuusinta, loppuunmyytyjen näytösten uusintoja, yms. yms.) on niin runsas ja täysipainoinen, että festivaalivierailla on monta hyvää syytä pysyä Sodankylässä aina maanantain pikkutunneille asti!