Iiro Rantalan uusi Juha-säestys Sodankylän elokuvajuhlilla

Suomen kansainvälisesti tunnetuimpiin pianisteihin kuuluva Iiro Rantala on säveltänyt uudelleen Aki Kaurismäen mestarillisen mykkäklassikon Juha (1999). Sodankylän elokuvajuhlilla (15.-19.6.2016) luvassa on elämyksiä, kun Rantala tulkitsee flyygelillä ainutlaatuisen versionsa festivaaliyleisölle.

 

Mykkäesityksenä nähdään myös englantilaisen skiffle-yhtye The Dodge Brothersin ja maineikkaan säveltäjä-pianistin Neil Brandin säestämä William A. Wellmanin Beggars of Life (1928), jonka pääosassa ihastuttaa polkkatukkakuningatar Louise Brooks parhaimmassa amerikkalaisessa elokuvassaan.

 

Brand säestää ja esittelee festivaaliyleisölle mukaansatempaavaan tapaansa lisäksi Hal Roachin tuottamien lyhytfilmien kimaran, jossa yleisö pääsee ulvomaan sellaisten komedialegendojen kuin Laurelin ja Hardyn, Charlie Chasen ja mykkäleffoissa uniikin komedienneduon Marion Byron-Anita Garvin edesottamuksille.

 

Keskiviikkona elokuvamusiikkimatinea

 

Sodankylässä yhä suositummaksi osoittautunutta matineaperinnettä jatketaan, kun elokuvajuhlat käynnistyy elokuvamusiikille omistetulla matinealla keskiviikkona 15.6. klo 10-15.30.

 

Neil Brand, maailman johtava mykkäelokuvamusiikin asiantuntija, toimii matinean kansainvälisen osuuden vetonaulana esittelemällä ja johdattelemalla yleisökeskustelua elokuvamusiikin huippunäytteiden avulla. Brand on tehnyt BBC:lle mainion kolmiosainen dokumentin Sound of Cinema: The Music That Made the Movies (2013), joka popularisoi elokuvamusiikin saloja nykypäivään asti.

 

Matinean kotimaisessa osuudessa säveltäjä-muusikko Anssi Tikanmäki ja Mika Kaurismäki ovat mukana keskustelemassa elokuvamusiikista, yhteisistä töistä ja Tikanmäen säveltäjänurasta. Luvassa on myös making of -materiaalia Kaurismäen Tyttökuninkaan (2015) ja Tikanmäen säveltämän Juhan originaaliversion taustoilta.

 

Klassikoita, dokumentteja ja karaokea

 

Matineaa tukevat festivaaliohjelmistossa alan huippusäveltäjien, kuten Bernard Herrmannin, Nino Rotan, Ennio Morriconen, Angelo Badalamentin ja Ryuichi Sakamoton musiikkia sisältävät elokuvat, mm. Psyko, Blue Velvet ja Merry Christmas Mr. Lawrence, joka on samalla kunnianosoitus David Bowielle.

 

Musiikkidokumenteista Sodankylässä nähdään maailman suurimmalla hevimusiikin festivaalilla, Wacken Open Airissa, kuvattu Wacken 3D (2014), jossa mm. Motörhead-legenda Lemmy Kilmister, Alice Cooper, Henry Rollins sekä Deep Purplen ja Rammsteinin jäsenet keskustelevat musiikkivälähdysten lomassa saksalaisen hevifestivaalin merkityksestä.

 

Dokumenttiosastolla nähdään myös sallalaiset sukujuuret omaavasta ”bassokitaran Jimi Hendrixistä”, Jaco Pastoriuksesta, kertova Jaco (2014). Edesmennyttä bassotaituria muistelevat mm. Sting, Joni Mitchell, Carlos Santana sekä Herbie Hancock.

 

Sodankylän karaoke-elokuvaesityksistä on muodostunut jo käsite – viimeksi on Princen kuoleman yhteydessä julkisuudessa muisteltu viime kesän Purple Rainin näytöshurmiota. Tämän vuoden festivaalilla on luvassa ainakin 35 vuotta täyttävän Saimaa-ilmiön sing-along -juhlanäytös kiertuetta tähdittäneen Ismo Alangon esilaulamana.

 

Sodankylän elokuvajuhlien tekijävieraiden odotettu kokoonpano mallia 2016 paljastetaan ensi viikolla ja muu ohjelmisto myöhemmin.