Lauantaina laulettiin ja avattiin avaruustiedettä

Kesäinen lauantai tarjosi perinteikkäitä festivaalielämyksiä, mutta myös täysin uudenlaisia tapahtumia. Päivän mittaan hoilattiin ABBA:n ja Risto Räppääjän tahdissa, hikoiltiin jalkapallo-ottelussa ja pohdittiin avaruus- ja ilmastontutkimuksen suhdetta elokuviin.

Aamu käynnistyi elokuvan todellisen moniosaajan, espanjalaisen Fernando Trueban aamukeskustelulla. Trueba nosti esille näyttelijöiden ja ohjaajan välisen yhteishengen merkityksen ja vitsaili sellaisen onnistuvan kidnappaamalla näyttelijät syrjäiseen paikkaan ja viettämällä aikaa yhdessä ruoasta nauttien ja keskustellen.

Samalla teemalla jatkettiin iltapäivällä, kun näyttelijät Pirkka-Pekka Petelius, Ville Virtanen ja Laura Birn sekä ohjaajat Neil Hardwick, Tapio Piirainen ja Juho Kuosmanen keskustelivat Pienessä teltassa rajojen rikkomisesta näyttelijäntyössä. Parhaisiin tuloksiin päästään, kun ohjaajan, näyttelijän ja kuvausryhmän välillä vallitsee avoin, luottamuksellinen ja välittävä ilmapiiri, keskustelijat totesivat yhdessä tuumin. ”Sellainen autoritäärinen ohjaaminen, jota nuorena näyttelijänä kohtasin, on hävinnyt lähes täysin. Mikään ei oikeuta ihmistä käyttäytymään toista kohtaan niin kuin taiteen nimissä on joskus käyttäydytty”, totesi Petelius, kun pohdinnan aiheena oli kannustavan ja toisaalta nöyryyttävän ohjaamistyylin eri puolet.

Ensimmäistä kertaa järjestetty Avaruus ja ilmasto elokuvissa -matinea tarjosi kiehtovaa keskustelua avaruuden- ja ilmastontutkimuksen sekä elokuvien välisestä suhteesta. Tilaisuuden tarkoitus oli yhdistää luonnontieteellinen ja humanisti maailma: molemmissa on pohjimmiltaan kyse luovasta ajattelusta ja inspiroitumisesta uuden löytämiseen. Matineassa käsiteltiin muun muassa Mars-planeetan valloitukseen liittyviä visioita, jotka asiantuntijoiden mukaan ovat jo teknisesti mahdollisia, mutta toistaiseksi liian kalliita toteuttaa.

Ennen kuin vesisateet pyyhkäisivät Sodankylän yli, ehdittiin mittelöidä leikkimielisessä festivaalivieraiden ja isäntäväen välisessä jalkapallo-ottelussa. Puoliajan jälkeen tilanne oli tiukka 5-2, jommankumman joukkueen johtaessa. Tiukan taiston seurauksena ottelu päättyi, perinteitä kunnioittaen, tasapeliin.

Festivaalin nuorimpia katsojia kestittiin Robin Hood– ja Myyrä-animaatioilla, ja laulamisen riemu oli rajaton lapsille suunnatussa Risto Räppääjä -karaokenäytöksessä. Festivaaliväkeä hemmoteltiin iltamyöhään myös toisella leffakaraokeherkulla, kun Frida, Agnetha, Björn ja Benny marssivat Ison teltan valkokankaalle trumpettilahkeet lepattaen. ABBA: The Movie tarjosi monen monta yhteislaulullista kohokohtaa hittikimaran nostaessa tuhatpäisen yleisön täydelliseen hurmioon.