Tervetuloa viihtymään Sodiksen Festaribaariin!

Linkit keskusteluihin kunkin keskustelun esittelyn yhteydessä alla!

Hengähdyshetket Festaribaarissa, virkistävän juoman äärellä ovat olennainen osa festivaalielämystä! Tapoihin kuuluu myös huudella vieraisiin pöytiin (kohteliaasti toki!). Satunnaiset kohtaamiset ja antoisat keskustelut ovat tärkeä osa Sodiksen ainutlaatuista tunnelmaa ja yhteisöllisyyttä.

Sodiksen Festaribaari on nyt auki, tervetuloa viihtymään! Vapaamuotoisen hengailun ja keskusteluiden lisäksi luvassa on erilaisiin teemoihin löyhästi pohjaavaa rentoa jutustelua kotoisassa baariympäristössä! Ennakkoon varattujen baaripöytien lisäksi kannustamme kaikkia perustamaan oman pöytänsä ja virittämään keskustelua haluamastaan aiheesta – tai ihan vaan jutustella niitä näitä!

Omat juomat ovat sallittuja, jopa toivottuja. Keskustelu virratkoon sekin vapaana eli kaikenlaiset tervehdykset, Sodis-muistot, kuvat ja videoklipit ovat toivottuja.

 

Kuva: Ilkka Helo

BAARIPÖYTIÄ HOUSTAAVAT SODANKYLÄSTÄ TUTUT KASVOT TORSTAISTA LAUANTAIHIN:

 

Torstaina 11.6.

VAPAATA JUTTELUA ELÄMÄSTÄ, MAAILMANKAIKKEUDESTA JA ELOKUVASTA klo 9–11 Kaisa Kukkolan kanssa, kielellä kuin kielellä! Vuosien mittaan Kukkola on tehnyt Sodankylän elokuvajuhlilla miltei kaikkea. Siviilissä hän on ranskan kääntäjä ja tulkki, tapahtumajärjestäjä, elokuvakasvatuspuuhaaja ja Cinema Orionin koordinaattori. Aamuista ja spontaaneista kohtaamisista pitävän Kaisan pöytään saa tulla keskustelemaan vapaasti mistä vain! Kaisa souhaite d’accueillir à sa table aussi les gens ne parlant pas le finnois. One part of the discussion can be happening in English. Och med filmvänner från norden, kan vi prata svenska. O se ch’è la possiblità di parlare italiano, lo faciamo!

ELOKUVAKASVATUKSEN MAAILMAAN klo 16.30–17.30 johdattavat Antti Pentikäinen ja Katja Uksila. Pentikäinen on pitkän linjan elokuva- ja mediakasvattaja, joka työskentelee Tikkurilan lukiossa, tekee opetusmateriaaleja, kouluttaa opettajia ja on ollut mukana alan järjestöissä. Hänen lempielokuvansa on Kolmas mies. Uksila opettaa mediaa ja kuvataidetta Otaniemen lukiossa Espoossa ja on käynyt Sodankylän elokuvajuhlilla talkoilemassa, työskentelemässä ja katsomassa elokuvia kohta kymmenen vuotta. Keskustelun pohjaksi voi katsoa dokumenttielokuvan Hunajan maa.

ELOKUVA VAIKUTTAMISEN VÄLINEENÄ klo 17.30. Mika Rönkkö on Kitsenrannan baarin kanta-asiakas, joka työskentelee Into Kustannuksen ja Le Monde diplomatique- & Novaja Gazeta -lehtien parissa. Rönkön kanssa matalan kynnyksen baarikeskusteluihin johdattelee joukko teräviä ja ajankohtaisia ihmisiä, ensimmäisinä kulttuurihäiriköiden päämajasta Jari Tamminen, Nauti tyhjyydestä – Ja muita vastamainoksia -kirjan kirjoittaja, Propagandan historia -teoksen kirjoittaja Ville-Juhani Sutinen sekä Le Monde diplomatique- & Novaja Gazeta -lehtien Suomen päätoimittaja Ari Turunen.

AUTION SAAREN ELOKUVAT -KESKUSTELU klo 19–20. Matalan kynnyksen turinointia Yle Teemalla esitettävistä elokuvista, niiden valitsijoista ja klassikoista yleensä Sodankylän-kävijöille tutun Otto Kylmälän johdolla. Siviilissä Kylmälä on Kansallisen audiovisuaalisen instituutin (KAVI) ohjelmistosuunnittelija, Loud Silents -festivaalin taiteellinen johtaja, elokuvakriitikko ja elokuvantekijä. ”Olemme syntyneet elokuvajuhlien kanssa saman vuoden kesäkuussa, mutta olemme kaksosia vahvempi pari eli täysin erottamattomat.”

ELOKUVIEN NAISKRISTUSHAHMOISTA mm. elokuvien Breaking the Waves, Dancer in the Dark, Dogville, La Strada, 4 kuukautta, 3 viikkoa, 2 päivää, Yli vuorten ja Sofien valinta innoittamina keskustellaan Torsti Lehtisen ja Kai Sadinmaan johdolla klo 20. Sadinmaa on Tornionjoen poika, kirjoittaja ja pappi. Hän asuu Kalliossa vaimon, kolmen lapsen ja kolmijalkaisen Duško-koiran kanssa. 

KOLONIALISMI ELOKUVISSA klo 21. Mika Rönkön seurassa aiheeseen johdattavat elokuvaohjaaja ja tuoreen Orjia ja isäntiä -tietokirjan kirjoittaja Jouko Aaltonen, taiteilija Jenni Laiti Suohpanterror-kollektiivista ja maailmanpolitiikan professori, kolonialismitutkija Teivo Teivainen.

 

Perjantaina 12.6.

ELOKUVAKASVATUSTEEMAAN JOHDATTAVAT Antti Pentikäinen ja Katja Uksila klo 16–17. Keskustelu käynnistyy Agnieszka Hollandin elokuvista Jäljet ja Europa, Europa.

KYLMÄN SODAN PERINTÖ Christian Petzoldin Barbaran ja Agnieszka Hollandin Europa Europan innoittamana klo 19–20. Turinointia luotsaa toimittaja, kustantaja, kansalaisjärjestöaktiivi, poliitikko ja elokuvien ystävä Tuomas Rantanen.

KONFLIKTI MIKE LEIGH’N JA JEAN-PIERRE & LUC DARDENNEN ELOKUVISSA PETERLOO & YOUNG AHMED klo 21. Mika Rönkön seurassa aiheeseen syventyvät Teatterikorkeakoulun esitystaiteen ja -teorian professori Tero Nauha, kulttuuripolitiikan yliopistonlehtori ja tuoreen Konflikti – Talous ja politiikka -tietokirjan kirjoittaja Mikko Jakonen ja suomentaja Kristina Haataja, joka on kääntänyt Dardannen päiväkirjat Au dos de nos images – Kuviemme takaa.

 

Lauantaina 13.6.

VAPAATA JUTTELUA ELÄMÄSTÄ, MAAILMANKAIKKEUDESTA JA ELOKUVASTA klo 11–12 Kaisa Kukkolan kanssa, kielellä kuin kielellä! Liity keskusteluun täällä.

LIVE-KESKUSTELU OHJAAJA GABE KLINGERIN KANSSA klo 18–19. Otto Kylmälä keskustelee brasilialais-amerikkalaisen elokuvantekijän ja kriitikon Gabe Klingerin (Porto) kanssa. Liity keskusteluun täällä.

KAPINOIVAT LAPSET JA NUORET elokuvissa Young Ahmed, Winter Flies, System Crasher ja Beasts of the Southern Wild klo 19–20. Baaripöytää houstailee (ainakin!) Tuomas Rantanen. Liity keskusteluun täällä.

USKONNOLLINEN VALLANKÄYTTÖ JA PYHITETTY VÄKIVALTA Kai Sadinmaan seurassa klo 20. Mukana keskustelussa mm. Harhaanjohtajat-kirjan kirjoittanut Terho Miettinen ja toimittaja Samuli Suonpää. Elokuvina mm. Ozonin Jumalan armosta, McCarthyn Spotlight, Gradyn ja Ewingin Jesus Camp ja Herzogin Aguirre – jumalan viha. Liity keskusteluun täällä.

ELOKUVAT JA VALTA klo 21. Mika Rönkön baaripöydässä keskustelemassa elokuvaohjaajat Saara Cantell ja Anu Kuivalainen. Liity keskusteluun täällä.

LIVE-KESKUSTELU OHJAAJA PIETRO MARCELLON KANSSA klo 22–23. Otto Kylmälä keskustelee uuden italialaisen elokuvan mielenkiintoisimpiin ohjaajiin kuuluvan Pietro Marcellon kanssa tämän elokuvasta Martin Eden, italialaisen elokuvan nykytilanteesta sekä siitä, miksi Sodankylän elokuvajuhlat on maailman paras festivaali. Liity keskusteluun täällä.

 

Sunnuntaina 14.6.

VAPAATA JUTTELUA ELÄMÄSTÄ, MAAILMANKAIKKEUDESTA JA ELOKUVASTA klo 11–12 Kaisa Kukkolan kanssa, kielellä kuin kielellä! Liity keskusteluun täällä.

MIKE LEIGH, AKI KAURISMÄKI JA SOSIALISMIN JÄÄNTEET elokuvissa Peterloo ja Kauas pilvet karkaavat klo 14–15. Houstina Tuomas Rantanen & co. Liity keskusteluun täällä.

VENÄLÄINEN ELOKUVA, esimerkkeinä Beanpole, Immortal ja The Frenchman, klo 17. Mika Rönkön kanssa aiheeseen johdattavat Kino Lokakuun Merja Jokela, toimittaja Eilina Gusatinsky, Lauri Piispa ja muita venäläisen kulttuurin tuntijoita. Liity keskusteluun täällä.