Vuoden 2018 Sodankylä-palkinto elokuvateatteri-isäntä Ville Walolle

Ville Walo

Sodankylän elokuvajuhlien taiteellinen toimikunta on vuodesta 1988 alkaen myöntänyt palkinnon henkilölle, joka on työllään merkittävästi edistänyt suomalaista elokuvakulttuuria.

Tämän vuoden Sodankylä-palkinnon saa Ville Walo, helsinkiläisen elokuvateatterin WHS Teatteri Unionin perustaja ja vetäjä.

Ville Walo on kansainvälisesti tunnettu sirkustaiteilija ja jonglööri. Hän on yhdessä WHS Teatteriryhmän muiden jäsenten, taiteilija-taikuri Kalle Nion sekä lavastaja-pukusuunnittelija Anne Jämsän kanssa hoitanut kadehdittavan omaperäisesti eläviä kuvia, visuaalista teatteria ja poikkitaiteellisia esityksiä järjestävää Union-elokuvateatteria lokakuusta 2014 alkaen.

Sodankylän elokuvajuhlien taiteellinen johtaja Timo Malmi perustelee palkinnon jakamista seuraavasti:

”Kun koko Suomen elokuvateattereiden ohjelmisto koostuu pääosin samoista uusista maahantuontifilmeistä, joita nähdään Helsingin suurimmissa monisalipalatseissa, ovat WHS Union -ryhmän jäsenet projektorinkäyttäjä Petteri Kalliomäki apunaan pystyneet taikomaan täysin uniikin ohjelmapolitiikan. WHS Unionille mikään ei ole vierasta: tarjonnassa lomittuvat tunnetut klassikot ja uudemmat elokuvat mitä oudoimpien harvinaisuuksien kanssa. Mukana on festivaalien kuten Rakkautta & Anarkiaa, Viva Erotica, Night Visions ja Aave tarjoamia makupaloja. Mikä merkittävintä, samaan aikaan kun filmiprojektorit on lähes koko digi-Suomen teattereista heivattu brutaalisti jorpakkoon, WHS Unionissa valtaosa elokuvista esitetään alkuperäistä kunnioittaen, fotokemiallista filmimateriaalia käyttäen.

Elokuvateatterit ovat asukkaiden hyvinvoinnille välttämättömiä paikkakuntien kulttuurilaitoksia, vapaa-ajan temppeleitä yhtä hyvin kuin konserttisalit, teatterit tai museot. Julkista leffakeskustelua hallitsevat suureelliset hankkeet ja kiistat sekä elokuvateattereiden vaarallinen liukuminen kohti ravintolatoiminnan oheispalvelua. Samaan aikaan Sodankylän elokuvajuhlien taiteellinen toimikunta (Aki ja Mika Kaurismäki sekä Timo Malmi) haluaa palkita ja korostaa Ville Walon ja WHS Teatteri Unionin aivan liian vähäisen huomion saaneita saavutuksia. Kaupunkiemme korttelikinot ovat lähes kokonaan kuolleet, mutta WHS Teatteri Union on kyennyt pitämään perinnettä yllä Helsingin Kruununhaassa, tilassa, jossa on kinoperinteitä jo vuodesta 1924 alkaen. WHS Teatteri Union on sekä laadukas että viihtyisä; atmosfääri on loihdittu taiten perinteiseen miljööseen hellästi panostaen, mutta myös hillittyjä baaripalveluja tarjoten. WHS Teatteri Unioninissa ei tarvitse pelätä pyörtyvänsä mussutettavien hehtogrammojen naposteltavien hajuun tai menettävänsä Ingmar Bergmanin elokuvan finaalin hienoudet, kun joku kolistelee kesken kaiken hakemaan turhaa leffahintaa nostavaa gourmet-syötävää, kuten trendikkäissä syöttökinoissa.

Sodankylä-palkinnon saajan Ville Walon tausta on sirkustaiteessa. Kuten sirkus, elokuva on alkujaan aitoa tavallisen kansan taidetta.  WHS Teatteri Unionin toiminnassa hän on hienosti onnistunut vaalimaan thalian temppeleiden parhaita perinteitä ja tuomaan uusia, esikuvallisia ulottuvuuksia koko Suomen elokuvateatteritoiminnalle.”