Elokuvan historiaa ja pohjoista tiedettä Sodankylän elokuvajuhlien matineapaketissa

Sodankylän elokuvajuhlien matineaperinne jatkuu kesällä 2017 kahden rautaisannoksen voimin. Elokuvajuhlat käynnistyy keskiviikkona 14.6. aamukymmeneltä Kitisenrannan koululla ”110-vuotias suomalainen näytelmäelokuva ja 100-vuotiaan Suomen historia”-matinealla, ja torstai-iltapäivällä 15.6. Sodankylän kunnantalon valtuustosalissa järjestetään ”100 vuotta havaintoja ja tutkimusta Sodankylässä”-matinea.


Keskiviikkona 14.6. klo 10-16 pohditaan Kitisenrannan koululla kotimaisen pitkän näytelmäelokuvan suhdetta maamme historiaan ja sen kehityskulkuihin esitelmien, keskustelujen sekä elokuvien ja elokuvanäytteiden avulla. Alustajina toimivat maan pätevimmät elokuvatutkijat sekä eturivin historioitsijat, jotka ovat erikoistuneet tutkimusalueen uusimpiin trendeihin ja mustiin aukkoihin.

Mitä elokuvissa on kerrottu, mitä jätetty kertomatta? Mitä löytöjä taas historiatutkimuksemme tarjoaisi filmattavaksi? Vaikka meillä tehdään elokuvia Tuntemattoman Sotilaan jatkosodasta tai Tom of Finlandin ja Olavi Virran kaltaisista merkkihenkilöistä, onko nykyelokuvamme todella kiinnostunut itsenäisen Suomen olennaisista kehityskuluista? Vai jääkö kotomaamme vaiheiden analysointi enemmänkin kirjallisuuden ja teatterin tekijöille?

”110-vuotias suomalainen näytelmäelokuva ja 100-vuotiaan Suomen historia”-matineasta voi lukea lisää täältä.

Torstaina 15.6. klo 15-17 Sodankylän kunnantalon valtuustosalissa (Jäämerentie 1) pohditaan tieteen tutkimuksen historiaa Suomessa ja Sodankylässä sadan vuoden ajalta.

Tilaisuudessa julkistetaan Sodankylän geofysiikan observatorion 100-vuotisen toiminnan historiasta valmistunut kirja: ”100 vuotta havaintoja ja tutkimusta Sodankylässä” (toim. Heikki Nevanlinna, kustantaja Oulun yliopisto). Tilaisuudessa näytetään myös dokumenttielokuva professori Selim Lemströmistä ja hänen vaikutuksestaan revontulitutkimukseen sekä Sodankylän geofysiikan observatorion perustamiseen.

Tilaisuuden alustajina ja keskustelijoina toimivat professori Esko Valtaoja, dosentti Heikki Nevanlinna ja observatorion johtaja Esa Turunen.

”100 vuotta havaintoja ja tutkimusta Sodankylässä”-matineasta voi lukea lisää täältä.

Sodankylän elokuvajuhlien matineoihin on vapaa pääsy.