M

Ohjaaja: Anna Eriksson

Maa: Suomi

Vuosi: 2015

Kesto: 1.30

Kielet: englanti / tekstitys englanniksi

Alkup. nimi: M

Kategoria: , ,

Venetsian elokuvajuhlilla komean festivaalikiertonsa aloittanut Anna Erikssonin M (2018) on tinkimättömyydessään taatusti yksi kotimaisen elokuvan rajuvetoisimpia debyyttejä. Elokuvan alaotsikoksi sopisi Teemu Mäeltä lainattu nimike ”Nainen ja lihateollisuus”. Kuvasto voi olla tuttua taide- ja kokeellisen elokuvan synkemmältä laidalta, Lynch- ja giallo-vaikutteet ja hommaget on helppo nimetä – mutta niin vain on yhä syytä esittää elokuvan sinnikkäitä kysymyksiä seksistä, väkivallasta, viihdetaloudesta.

Tämän vyyhdin keskellä hohtaa myyttinen mutta tyhjentymätön Marilyn Monroen hahmo, jota Eriksson asettuu esittämään ja merkitsemään. Marilyn itsessään jää etäiseksi, vaikka elokuva vie katsojansa groteskinkauniissa kuvastossaan välillä kivuliaastikin ihon alle.

Vaikka M on eräänlainen femme fatalen ruumiinavaus, se ei ole niinkään mikään jäsennelty tutkielma vaan kaleidoskooppimaisesti aina uusiin kuvaelmiin pyörähtävä elokuvaessee. Sen ruumiillisuus ei ole anteeksipyytelevää vaan vaativaa – aina yleisön nielevää, avonaista suuta myöten. (TR)