PORTO

Ohjaaja: Gabe Klinger

Maa: Portugali, Ranska, Yhdysvallat, Puola

Vuosi: 2016

Kesto: 1.16

Kielet: englanti, portugali, ranska / tekstitys englanniksi

Alkup. nimi: Porto

Kategoria: ,

Vain 27-vuotiaana tapaturmaisesti kuol­lut Anton Yelchin, Star Trekien kaltaisten populaarielokuvien venäläissyntyinen tähti, on porautuvine katseineen ja käheine äänineen huikean intensiivinen ajelehtivana amerikka­laisena Jakena Gabe Klingerin Porton miespää­osassa. Yhtä vaikuttava on vastanäyttelijä Lucie Lucas kauniin eroottisena ranskalaisena arkeo­logina Matinä, toisena ulkopuolisena.

Jälleen on kyse eräänlaisesta kolmiodraa­masta, keskiössään kokeneemman naisen ja hermoherkän miehen rakkaussuhde. Taustal­la hengittävät kiehtovasti vanhan portugali­laisen Porton kaupungin filmaattiset miljööt, joita Sodankylässäkin vieraillut Portugalin elo­kuvan grand old man Manoel de Oliveira van­gitsi jo kauan sitten.

Klingerin ei tarvitse hävetä tässä seuras­sa, päinvastoin: Porto on kauttaaltaan vetävästi sykkivää, naulitsevaa elokuvantekoa – käsikirjoittaja-ohjaaja-leikkaajan taito mediansa ja näyttelijöidensä käsittelijänä hehkuu polttavasti niin kuvissa, musiikissa kuin henkilöissä­kin: Porto on todella seksikäs muutenkin kuin seksuaalisuuden kuvauksessaan.

Tiheän atmosfäärin ja pitkien kuvien avulla Klinger saa melkein musiikkivideomaisen niuk­kojen elementtien jännitteen säilymään hie­nosti koko elokuvan keston. Kun Porto liikkuu romanssinsa ajassa eestaas, pelkistys yhtyy sen­suelliin sulavuuteen kuin pehmeänkaunis blues. (TM)