Ohjelma – Elokuvateatteri Lapinsuu 24.-26.9.

Sodankylä ikuisesti 24.-26.9.2020
Elokuvateatteri Lapinsuu

Liput 5 € (paitsi Aalto: Lapinsuun normaalihinnat – muille kuin ilmaiseksi pääseville kutsuvieraille). Aalto Lapinsuun normiohjelmistossa su 27.9.

Elokuvateatteri Lapinsuun lipunmyynti aukeaa puolituntia ennen näytöksen alkua.
Ennakkovaraukset info@msfilmfestival.fi – ennakkovarauksien lunastus 15 minuuttia ennen näytöksen alkua.

Kaikissa ulkomaalaisissa elokuvissa suomenkieliset käännöstekstit.

Ohjelma:

Torstai 24.9.

19.00

Pedro Almódovar: KÄRSIMYS JA KUNNIA (Dolor y Gloria), Espanja/Ranska 2019 K16

Espanjalaisen elokuvan suuren yksinäisen Pedro Almódovarin ylistetty “Kärsimus ja kunnia” kuuluu hänen laajan tuotantonsa huippuihin. Omaelämäkerrallisessa tarinassa Almódovar katsoo koko menneisyyttään ja pyrkii löytämään tien ulos umpikujasta. Antonio Banderasin suvereenisti tulkitsema elokuvaohjaaja Salvador kamppailee terveyden, seksin ja huumeiden ongelmien kanssa. Hän alkaa muistella lapsuuttaan 1960-luvun Valenciassa, ensirakkauttaan 1980-luvun Madridissa sekä elokuvauran alkuvaiheita – näin hän voi löytää avaimen niin luovan työn kuin ihmissuhteittensa uuten kukoistukseen. Komeasti kuvattu (José Luis Alcane), upea musiikki. “Vanhoista” Almódovar-tähdistä mukana myös Penélope Cruz ja Carmen Maura. (1 t 53 min)

Perjantai 25.9.

18.00

Virpi Suutari: AALTO (kutsuvierasnäytös, ovelta myös normaalilippuja), 2020 K7

Uunituore menestysdokumentti maailmankuulusta arkkitehdistä Alvar Aallosta. (1 t 43)

20.45

Hirokazu Kore-eda: SHOPLIFTERS – PERHESALAISUUKSIA (Manbiki kazoku), Japani 2018 K12

Japanilaisen perheen ja lasten mestarillisen kuvaajan Hirokazu Kore-edan “Shoplifters – perhesalaisuuksia” voitti 2018 ansaitusti Cannesin filmijuhlien Kultaisen palmun. Tokion laitamilla asuva iso perhe pysyy hengissä pikkurikollisuudella: varastamalla. Mitä tapahtuukaan, kun perhe löytää pikkulapsen ja opettaa sen omille tavoilleen? Viehättävää, sydäntäsärkevää, mutta hauskaakin tosihumanistin kerrontaa, jossa kysymys biologisten perhesuhteiden merkityksestä saa inhimillisen joustavan vastauksen. (2 t 1 min)

Lauantai 26.9. 

Ilmaisnäytös klo 14.00:

James Ivory: TALO JALAVAN VARJOSSA (Howards End), Britannia/Japani/Yhdysvallat 1992 K7

Kauniisti kuin kesäisen maalaistalon kukkivat sireenit hehkuva ”Talo jalavan varjossa” edustaa James Ivoryn kultivoituneita filmatisointeja E.M. Fosterin romaaneista vaikuttavimmillaan. Helena Bonham Carter ja oscaroitu Emma Thompson näyttelevät sisaruksia 1900-luvun alun Lontoossa. Suorapuheiset, itsenäiset naiset joutuvat suhteisiin konservatiivisempien Wilcoxien (Anthony Hopkins, Vanessa Redgrave) kanssa. Luokkaristiriitoja tunnetasolla käsittelevässä elokuvassa vankka kirjallinen pohja, hyvät näyttelijät ja rahakas näyttävyys onnistuvat välttämään kaikki akateemisen kuivuuden vaarat. (2 t 23 min)

16.30:

Elina Talvensaari: NEITI AIKA, 2019 Dokumenttielokuva. Tekijävierailu! K7

Elina Talvensaaren niin Suomessa kuin ulkomaillakin huomattavia festivaalipalkintoja voittanut dokumenttifilmi “Neiti Aika” on intiimi, tekijälle hyvin henkilökohtainen elokuva uuden kotinsa entisestä asukkaasta, 98-vuotiaana poismenneestä Sirkka-Liisasta, joka on kuollut ilman omaisia. Hänen tavaroidensa ja kirjoitustensa pohjalta Elina Talvensaari alkaa purkaa “Neiti Ajan” mysteeriä – ja ehkä oppii samalla itsekin elämän salaisuuksia. (1 t).

19.00:

Pawel Pawlikowski: COLD WAR (Zimna wojna), Puola/Britannia/Ranska 2018 K12

Idalla” maailmanmaineeseen nousseen puolalaisohjaajan Pawel Pawlikowskin (Sodankylässä 2014) seuraava elokuva “Cold War” sijoittuu jälleen hänen maansa viime vuosisadan sosialismin aikaan. Ja jälleen upea mustavalkoinen kuvaus ja kiehtovan kaunis jazz henkivät sotienjälkeistä Puolaa, tekijän omien vanhempien tositarinaan perustuvaa “mahdotonta” rakkautta Berliinissä, Jugoslaviassa ja Pariisissa. 1950-luvun kylmän sodan tuntoja on harvoin kuvattu näin melankolisen ja kauniin kuulaasti. Parhaan ohjauksen palkinto Cannesin filmijuhlilla! (1 t 29 min)