Sodankylän elokuvajuhlat kutsuu ystäviään virtuaalisiin kohtaamisiin

Ihmisiä tanssimassa auringonvalossa

Sodankylän elokuvajuhlia vietetään 36. kerran 17.–21.6. Virtuaalitapahtumana toteutettavan festivaalin elokuvaohjelmistoon on valittu yli 60 uutta ja vanhaa huippuelokuvaa Suomesta ja maailmalta. Lisäksi tarjolla on monipuolinen valikoima oheistapahtumia ja erilaisia mahdollisuuksia virtuaalisiin kohtaamisiin.

Elokuvat tulevat katsottaviksi Festival Scope -alustalle torstaina 17.6. klo 16 alkaen ohjelmakartan mukaisessa aikataulussa. Avajaispäivänä ohjelmistossa nähdään muun muassa kolme Suomen ensi-iltaa: Sean Durkinin The Nest (Iso-Britannia, Kanada 2020) tähtinään näyttelijät Jude Law ja Carrie Coon, Emma Danten sisarusdraama The Macaluso Sisters (Italia 2020) sekä Japanin voittamattomasta naisten lentopallojoukkueesta kertova Julien Farautin The Witches of the Orient (Ranska 2021).

Heti avajaispäivänä nähdään myös kaksi asiantuntijoiden erikoisesittelyä, kun Aalto-yliopiston elokuvahistorian ja -teorian professori Olaf Möller alustaa elokuvan The Witches of the Orient ja venäläisen elokuvan asiantuntija, tutkija Lauri Piispa esittelee Larisa Šepitkon harvoin nähdyn elokuvan Siivet (Neuvostoliitto 1966).

 

Keskustelutaltioinneissa palataan ikonisiin aamukeskusteluihin ja pohditaan koronakriisin vaikutuksia

Ohjelmistossa nähdään viimevuotiseen tapaan tallenteita Sodankylän elokuvajuhlien historian rakastetuimmista tekijävieraiden aamukeskusteluista. Festivaaliperinteeksi muodostuneita keskusteluita luotsasi festivaalin ensimmäisinä vuosikymmeninä silloinen taiteellinen johtaja Peter von Bagh ja viime vuosina nykyinen taiteellinen johtaja Timo Malmi kumppaneineen.

Elämäänsä ja uraansa taltioinneissa avaavat esimerkiksi Elina Salo, Esko Salminen, Harriet Andersson (Ruotsi), Chantal Akerman (Belgia), Jacques Demy (Ranska), Claire Denis (Ranska), Jafar Panahi (Iran) sekä  Stanley Donen ja Bob Rafelson (USA). Useiden keskustelijoiden, kuten Denisin, Akermanin ja Demyn, tuotantoa nähdään myös festivaalin elokuvaohjelmistossa.

Kuinka kulttuuri ja alan työntekijät elvytetään koronatyrmäyksestä? on vastikään tallennettu ja ennennäkemätön keskustelutilaisuus koronaviruksen vaikutuksista elokuva-alalle ja taiteilijoiden elämään. Tilaisuus tulee katsottavaksi Festival Scope -alustalle perjantaina. Päivänpolttavaan teemaan kirjankustantaja Mika Rönkön johdolla pureutuvat Ammattiliitto Pron puheenjohtaja Jorma Malinen, näytelmäkirjailija ja -ohjaaja Susanna Kuparinen sekä elokuvaohjaaja Heikki Kujanpää.

Sodiksen festaribaari ja Keskiyön auringon lavatanssit tuovat kauan kaivattua yhteisöllisyyttä kotikatsomoihin

Sodankylän elokuvajuhlien yhteisöllisen hengen mukaisesti festivaali tarjoaa ystävilleen myös lukuisia epämuodollisia kokoontumistilaisuuksia verkossa. Keskustelut ja kohtaamiset toteutetaan jo viime vuonna menestykseksi osoittautuneessa Sodiksen festaribaari -ryhmässä Facebookissa. Baari on avoin ja maksuton foorumi, jossa yleisö voi jakaa festivaalimuistojaan ja elokuvakokemuksiaan.

Vapaamuotoisen jutustelun lisäksi festaribaarissa järjestetään myös lukuisia “pöytäkeskusteluja” nimekkäiden vetäjien johdolla. Yleisö voi osallistua keskusteluihin joko Zoom-videopuheluun liittymällä tai suoraa live-lähetystä Facebook-ryhmässä katsomalla ja kommentoimalla. Pöytäkeskusteluista jää myös tallenteet Sodiksen festaribaari -ryhmän seinälle.

Pöytäkeskusteluissa puhuttavat monipuoliset aiheet jalkapallo-hypestä ilmastotuskaan asti.

Torstaina keskustelun aiheina ovat elokuvamusiikki sekä huumori elokuvassa. Musiikkikeskustelua luotsaavat toimittaja Iida Simes ja Aino Torttila, huumoriteemaa taas alustavat ohjaajat Heikki Kujanpää ja Johanna Vuoksenmaa.

Perjantaina tietokirjailija ja päätoimittaja Jaana Kivi, SKS:n arkistojohtaja ja elokuvatutkija Outi Hupaniittu sekä Aalto-yliopiston professori Raija Talvio kutsuvat keskustelijoita pohtimaan naisen asemaa elokuvassa. Rillumarei-teemaan samana iltana tarttuvat muusikot Karri Miettinen eli Paleface ja Hanna Yli-Tepsa eli Rauhatäti sekä toimittaja-tietokirjailija Timo K. Forss.

Avaruusfyysikko Esa Turunen nostaa ajankohtaisen ilmastoteeman pöytäkeskusteluun lauantaina.  Hänen kanssaan aihetta pohtii alan tämän hetken korkeimmassa asemassa oleva kansainvälinen tutkija ja virkamies, Maailman ilmatieteen järjestön (WMO) pääsihteeri Petteri Taalas, jonka kirja Ilmastonmuutos ilmatieteilijän silmin julkaistiin aiemmin tänä vuonna.

Lauantaina festaribaarissa keskustellaan myös elokuvaohjelmistossa olevasta Maa ja vapaus -elokuvasta (ohj. Ken Loach; Iso-Britannia, Espanja, Saksa, Italia, Ranska 1995) kirjankustantaja Mika Rönkön, toimittaja Tuomas Rantasen, professori Teivo Teivaisen sekä ohjaajien  Katariina Lillqvistin ja Jouko Aaltosen kanssa. Illan päätteeksi syvennytään erotiikka elokuvassa -teemaan viestintäasiantuntija Vesa Varpulan, toimittaja-kirjailija Salla Nazarenkon ja viestintävaikuttaja Jan Erolan johdolla.

Sunnuntain keskusteluissa keskiössä on venäläinen elokuva (vetäjinä tutkijat Mia Öhman ja Lauri Piispa) sekä suomalaisille tällä hetkellä hyvin läheinen jalkapalloaihe, josta kokoontuvat keskustelemaan Mika Rönkkö, elokuvatuottaja Jussi Rantamäki, toimittaja Kaisu Tervonen sekä jalkapalloasiantuntija Atik Ismail. Maanantaina festivaali huipentuu professori Esa Turusen ja elokuvaohjaaja Maartje Nevejanin aiemmin tallennettuun keskusteluun, jonka aiheena on festivaalin elokuvaohjelmistossakin oleva Nevejanin elokuva Are You There? (Alankomaat 2019)

Myös Ammattiliitto Prolla on festaribaarissa oma pöytänsä, jossa työelämäasiantuntijat päivystävät torstaina, perjantaina ja maanantaina. Kiinnostavien työelämäkeskustelujen ohessa pöydässä pääsee pyörittämään onnenpyörää, josta voi voittaa hienoja palkintoja.

Festareiden aktiivikävijä Kaisa Kukkola päivystää omassa pöydässään aamuisin torstaista lauantaihin. Aamiainen Kaisan kanssa -tilaisuuksiin voi tulla kuka tahansa vaihtamaan kuulumisia ja juttelemaan festivaalin kulusta.

Keskustelujen lisäksi festivaalin somekanavissa on luvassa tanssin riemua ja digitaalista yhteisöllisyyttä, kun yleisö kutsutaan mukaan virtuaalisiin Keskiyön auringon lavatansseihin perjantaina. Tanssit toteutetaan elokuvajuhlien somekanavilla ja kotikatsomoissa ympäri Suomen.

Sodankylän elokuvajuhlat kiittää yhteistyökumppaneitaan: 

Alfred Kordelinin Säätiö, Ammattiliitto Pro ry, Finland Festivals ry, EU/Creative Media, Jenny ja Antti Wihurin rahasto, Kansallinen Audiovisuaalinen Instituutti (KAVI), Suomen Kulttuurirahasto,  Lapin rahasto, Laitilan Wirvoitusjuomatehdas Oy, Opetus- ja kulttuuriministeriö, Sodankylän kunta, Suomen elokuvasäätiö, Tieteen tiedotus ry, YLE.

Kuva: Jukka Tarkiainen