Sodiksen festaribaarissa tapahtuu

Sodiksen festaribaari on Facebookissa yötä päivää avoinna oleva virtuaalikuppila, johon kuka tahansa on tervetullut vaihtamaan kuulumisia ja elokuvakokemuksia, jakamaan parhaita Sodis-muistoja ja keskustelemaan mistä milloinkin. Festaribaarin löydät täältä.

Pääset seuraamaan keskusteluja ja osallistumaan niihin heti, kun olemme hyväksyneet pyyntösi liittyä ryhmän jäseneksi. Voit lähettää pyynnön painamalla Join Group -linkkiä. Baarin portsarit pyrkivät kuittaamaan pyynnöt mahdollisimman nopeasti, mutta pieniin jonoihin kannattaa tässäkin baarissa varautua.

Vapaamuotoisen jutustelun lisäksi festaribaarissa järjestetään myös lukuisia “pöytäkeskusteluja” nimekkäiden vetäjien johdolla. Yleisö voi osallistua keskusteluihin joko Zoom-videopuheluun liittymällä tai suoraa live-lähetystä Facebook-ryhmässä katsomalla ja kommentoimalla. Keskusteluista syntyy myös tallenne, jonka voi jälkikäteen katsoa Sodiksen festaribaari -ryhmässä.

Sodiksen festaribaarin ohjelma
TORSTAI

Klo 18.00–19.00: Uuden ajan popista vintagen helmiin, La La Landista Agit propiin ja Billieen

Sodiksen karaokekuningattaret Iia ”the Queen of Soul” Simes ja Aino ”the Beauty of the Opera” Torttila jutustelevat musiikista ja musiikkielokuvista. Festaribaarin musakeskusteluun ovat tervetulleita aivan kaikki! Ja toki keskustelua voi laventaa itse kukin ihan omiin innostuksen kohteisiin.

PERJANTAI

Klo 18.00–19.30| Nainen elokuvassa

Tove-elokuvan tiimoilta keskustelemassa laajemmin aiheesta nainen elokuvassa ovat tietokirjailija ja Elokuvakulttuurilehti Lehtiset -lehden päätoimittaja Jaana Kivi, SKS:n arkistojohtaja ja elokuvatutkija Outi Hupaniittu sekä Aalto-yliopiston professori Raija Talvio.

Klo 20.00–22.00 | Rillumarei

Rillumarei-teemasta Keskiyön auringon lavatanssien tiimoilta keskustelemassa muusikot Karri Miettinen eli Paleface ja Hanna Yli-Tepsa eli Rauhatäti sekä toimittaja-tietokirjailija Timo K. Forss.

Klo 22.00 | Q & A -tilaisuus Tove-elokuvan ohjaaja Zaida Bergrothin kanssa

HUOM! Tilaisuus on tallenne. Yleisö ei voi liittyä keskusteluun.

LAUANTAI

Klo 15.00–17.30 | Ilmasto

Ilmasto-keskustelussa ovat mukana Maailman ilmatieteen järjestön (WMO) pääsihteeri, prof. Petteri Taalas. avaruusfyysikko Esa Turunen, Metsien ja ilmakehän välisten vuorovaikutuksen tutkija MMT Janne Korhonen sekä tutkija Elisa Vainio.

Petteri Taalas on tämän hetken korkeimmassa asemassa oleva kansainvälinen tutkija ja virkamies ilmastoalalla. Prof. Taalakselta on vastikään ilmestynyt mielenkiintoinen kirja Ilmastonmuutos ilmatieteilijän silmin, jossa hän selostaa ilmastoon liittyvät faktat lukijoille. Kirjassaan hän tuo asiantuntijan silmin realismia ja aitoa kunnianhimoa nykyiseen moninaisena vellovaan ilmastokeskusteluun ja asettaa asiat ja ongelmien ratkaisukeinot mittasuhteisiin. Prof. Taalas on toiminut Maailman ilmatieteen järjestö WMO:n pääsihteerinä vuodesta 2016 alkaen. Sitä ennen hän oli Ilmatieteen laitoksen pääjohtajana vuosina 2002–2015.

Metsien ja ilmakehän välisten vuorovaikutuksen tutkija MMT Janne Korhosen erikoisalaa ovat mittaukset elävän ja elottoman luonnon rajapinnassa sekä monimutkaisten vuorovaikutussuhteiden yksinkertaistaminen. Hän väitteli tohtoriksi vuonna 2020 Helsingin yliopistossa pohjoisten havumetsien typen kierrosta mäntypuiden näkökulmasta. Tieteen ja taiteen rajapinnalla hän on työskennellyt mm. Hiilipuu- hankkeessa ja Ilmastopyörre taideohjelmassa. Tällä hetkellä Janne keskittyy tiedeviestintävideoiden tekemiseen Viikki Plant Science Centressä Helsingin yliopistolla.

Tutkijatohtori Elisa Vainio väitteli vuonna 2019 metaanin nieluista ja lähteistä boreaalisissa havumetsissä. Viimeisen vuoden hän on työskennellyt kaupunkien viheralueiden hiilensidontaa tutkivassa hankkeessa Helsingin yliopistossa. Väitöskirjatutkimuksensa ohella Vainio toimi kasvihuonekaasujen tutkimusasemaverkosto ICOS:in (Integrated Carbon Observation System) Suomen koordinaattorina. Nyt hän on siirtymässä projektipäälliköksi Baltic Sea Action Group -säätiöön, jossa hän tulee työskentelemään maatalousmaiden hiilensidonnan parissa ja suomalaisen maaperäosaamisen näkyvyyden vahvistamiseksi.

 

Klo 18.00–20.00 | Maa ja vapaus

Lauantaina festaribaarissa keskustellaan myös elokuvaohjelmistossa olevasta Maa ja vapaus -elokuvasta kirjankustantaja Mika Rönkön, toimittaja Tuomas Rantasen, professori Teivo Teivaisen sekä ohjaajien  Katariina Lillqvistin ja Jouko Aaltosen kanssa.

Klo 20.00–22.00 | Erotiikka elokuvassa

Lauantai-illan päätteeksi syvennytään erotiikka elokuvassa -teemaan viestintäasiantuntija Vesa Varpulan, toimittaja-kirjailija Salla Nazarenkon ja viestintävaikuttaja Jan Erolan johdolla.

SUNNUNTAI

Klo 15.00–17.00 | Venäläinen elokuva

Festivaalin ohjelmistossa olevien venäläisten elokuvien pohjalta pöytäkeskustelua virittävät tutkijat Mia Öhman ja Lauri Piispa.

Klo 17.00–18.30 | Jalkapallo elokuvassa

Kaikille suomalaisille tällä hetkellä hyvin läheinen jalkapalloaihe on valikoitunut sunnuntain päätöskeskustelun aiheeksi. Jalkapallosta elokuvassa ja Sodankylän elokuvajuhlilla kokoontuvat keskustelemaan Mika Rönkkö, elokuvatuottaja Jussi Rantamäki, toimittaja Kaisu Tervonen, jalkapalloasiantuntija Atik Ismail sekä AVEKin johtaja Ulla Simonen.

MAANANTAI

Festivaali huipentuu professori Esa Turusen ja elokuvaohjaaja Maartje Nevejanin aiemmin tallennettuun keskusteluun, jonka aiheena on festivaalin elokuvaohjelmistossakin oleva Nevejanin elokuva Are You There? (Alankomaat 2019).

HUOM! Tilaisuus on tallenne. Yleisö ei voi liittyä keskusteluun.

TOISTUVIA TILAISUUKSIA

Aamiainen Kaisan kanssa

To–pe klo 8.30–10.00 | la klo 9.30–11.00

Aamuvirkku festareiden aktiivikävijä Kaisa Kukkola toivottaa kaikki halukkaat jutustelemaan hetken elokuvista ja elämästä. Voit piipahtaa paikalle ennen töihin menoa, tulla baaripöytään suoraa edellisillan riennoista, istahtaa pöydän nurkkaan kuuntelemaan muiden keskustelua tai yhtyä turinointiin aamu-uintisi jälkeen laiturinnokasta. Tyyli ja aiheet määräytyvät osallistujien mukaan mutta varmaa on, että elokuvista jutellaan. Tervetuloa!

Tervetuloa Ammattiliitto Pron pöytään!

To klo 15.00–17.00 | pe ja ma klo 15.00–18.00

Ammattiliitto Pron pöydässä on työelämäkeskusteluja ja onnenpyörä, josta voi voittaa hienoja palkintoja.