Säestettyjä mykkäelokuvaklassikoita Sodankylän elokuvajuhlilla

Sodankylän 37. elokuvajuhlat järjestetään 15.–19.6. Festivaali on tarkoitus järjestää lähifestivaalina Sodankylässä kahden vuoden tauon jälkeen.

Tulevan festivaalin ohjelmistossa nähdään kaksi säestettyä mykkäelokuvaklassikkoa.

Perjantaina 17.6. festivaaliviikonlopun avaa Buster Keatonin ja Charles Reisnerin mykkäelokuvaklassikko Steamboat Bill, Jr. (suom. Laiva-Kalle nuorempi, USA 1928), jota säestää Mauri Suménin luotsaama M/S Tempo -yhtye. Elokuva on Keatonin viimeinen itsenäinen elokuva ja samalla hänen uransa huipentumia. Elokuvassa jokilaivan karski kippari, keikaripoika Steamboat Bill Jr. (Buster Keaton) seikkailee etelän pikkukaupungissa, rakkauden ja Mississippin luonnonvoimien armoilla. Elokuva huipentuu pyörremyrskyyn, jossa Busterin stunt-taidot pääsevät oikeuksiinsa.

Lauantaina 18.6. Cleaning Women -yhtye säestää omintakeisella tyylillään Kote Mikaberidzen elokuvan Isoäitini (Neuvosto-Gruusia, nyk. Georgia 1929). Georgialaisen mykkäfilmin hulvaton helmi oli hyllytettynä Neuvostoliitossa lähes puoli vuosisataa. Elokuvan päähenkilöitä ovat ”isoäitiä” eli suosittelijaa etsivä työtön byrokraatti ja vaimo, shoppailuun ja charlestoniin koukuttunut kotirouva. Elokuva on saanut villejä vaikutteita niin amerikkalaisesta slapstick-komediasta kuin neuvostoliittolaisesta montaasitekniikasta.