YLEISÖ OTTI SODANKYLÄ IKUISESTI -FESTIVAALIN OMAKSEEN

Sodankylän elokuvajuhlien ainutkertainen verkkofestivaali Sodankylä ikuisesti on tuonut ihmiset yhteen ennennäkemättömillä tavoilla. Elokuvien, aamukeskusteluiden ja muun ohjelman lisäksi Facebookiin avattu Sodiksen Festaribaari on osoittautunut menestykseksi. ”Positiivisen palautteen määrä on ollut pökerryttävä”, festivaalin taiteellinen johtaja Timo Malmi kiteyttää.

Sunnuntaina 14.6. klo 23.55 vilkkaana sujuneen lipunmyyntinsä päättävä Sodankylä ikuisesti on ensimmäinen suomalainen kokonaan verkkoympäristössä tapahtuva elokuvafestivaali. Sodankylän elokuvajuhlien uskollinen yleisö ja tapahtumaan ensimmäistä kertaa osallistuvat uudet kävijät ovat ottaneet tapahtuman omakseen tavoilla, joista järjestäjät saattoivat ennakkoon vain haaveilla: ”Ihmiset ovat osallistuneet elokuvanäytöksiin ja oheistapahtumiin innokkaasti kaikkialla Suomessa”, festivaalin toiminnanjohtaja Ari Lehtola kertoo. ”Yleisön meille jakamat kuvat ja videot uskomattoman upeista kotikatsomoista ovat tehneet kokemuksesta yhteisöllisen tavoilla, jotka ovat ylittäneet kaikki odotuksemme”, hän jatkaa.

Laadukkaan elokuvaohjelmiston ohella yhteisöllisyys on olennainen osa Sodankylän elokuvajuhlien ainutlaatuista tunnelmaa: ”Sosiaalisen median kanaviimme vyörynyt positiivinen palaute on ollut huikaisevaa”, festivaalin taiteellinen johtaja Timo Malmi toteaa. ”Ihmisten meille jakamat muistot, kuvat ja tarinat ovat elokuvakulttuurimme historiaan jäävää dokumentointia siitä, miten tärkeän yhteisön Sodankylän elokuvajuhlat on kohta 35-vuotisen historiansa aikana onnistunut luomaan tuhansille ihmisille kautta maan. Samalla se on osoitus siitä, mitä virtuaalisena järjestetty festivaali voi koronaviruspandemiasta toipuvassa Suomessa merkitä.”

Festivaalisunnuntaina lippunsa hankkineet pääsevät nauttimaan festivaalitarjonnasta vielä pitkälle juhannusviikkoon, aina juhannusaattoon pe 19.6. saakka. Katselualustalla scope.msfilmfestival.fi olevat elokuvat ovat katsottavissa viisi päivää lipun ostohetkestä. ”Katseluoikeuden pituuden ansiosta olemme pystyneet tuplaamaan festivaalipäivät yleisöllemme. Sen ansiosta kaikki innokkaat pääsevät nauttimaan valtavasta määrästä upeita elokuvia”, Malmi summaa.

 

Sodankylän elokuvajuhlien yhteistyössä Yle Teeman kanssa järjestämä Aution saaren elokuvat -sarja jatkuu kesälauantaisin Yle Teemalla 29.8. saakka. Lisäksi syksylle on suunnitteilla viikonloppufestivaalit Sodankylässä ja Helsingissä.

 

Sodankylän elokuvajuhlat juhlii 35-vuotisjuhliaan Sodankylässä 16.–20.6.2021.

 

Sodankylän elokuvajuhlat kiittää yhteistyökumppaneitaan

Ammattiliitto Pro ry, EU/Creative Media, Finland Festivals ry, Festival Scope, Audiovisuaalisen Kulttuurin Edistämiskeskus (AVEK), Shift72, Jenny ja Antti Wihurin rahasto, Kansallinen Audiovisuaalinen Instituutti (KAVI), Laitilan Wirvoitusjuomatehdas Oy, Nordisk Kultur Fond, Opetus- ja kulttuuriministeriö (OKM), Suomen Elokuvasäätiö (SES), Sodankylän kunta, Suomen kulttuurirahasto Lapin rahasto, Tieteen tiedotus ry, YLE Teema, Goethe-Institut Finnland.

Kuva: Jukka Tarkiainen