Matka kohti elokuvajuhlia – esittelyssä festivaalin matkaelokuvat ja matka-aiheiset yhteistyönäytökset

Matkalle lähtö saa aikaan innostuksen ja jännityksen tunteita. Monesti haaveena on kokea ja nähdä jotain uutta, ehkä toiveena voi olla jopa pieni seikkailu. Yksi tulevan festivaalin teemoista on Matkalla (On the Road). Elokuviksi valikoituivat kaikkien aikojen parhaaksi junaelokuvaksikin tituleerattu Jerzy Kawalerowiczin ohjaustyö Yöjuna (1959) ja Christine Pascalin Sanoi pikku prinssi (1992). Matka-teemaa juhlistetaan lisäksi kahden erikoisohjelmiston kautta. Sodankylän elokuvajuhlat on kuratoinut Kansalliselle audiovisuaaliselle arkistolle (KAVI) esitettävän Sodankylän parhaat -kesäsarjan, joka esitetään Helsingin Kino Reginassa. Yle Teemalla esitetään touko–kesäkuussa neljä elokuvaa Sodankylän elokuvajuhlien menneiltä vuosilta ja pienoisdokumentit sarjan elokuvien tekijöistä.

 

Matkalla (On the Road)

Jerzy Kawalerowiczin Yöjuna (1959) lipuu heti ensi hetkillään pehmeän jazzin sävyttämään unenomaiseen atmosfääriin. Kaksi muukalaista – kireähermoinen kirurgi Jerzy (Leon Niemczyk) ja rakkaussuhteen hiillosvaiheessa kytevä Marta (Lucyna Winnicka) – päätyvät jakamaan saman hytin. Tarinaan liittyy myös murhaa jäljittävät poliisit ja Martan hylkäämä Staszek (Zbigniew Cybulski). Sodiksessa vuonna 1993 vierailleen Kawalerowiczin elokuva on harvinaista herkkua, sillä sitä ei liene nähtykään valkokankaillamme sitten elokuvan ensi-illan ja edellinen televisioesityskin on vuodelta 1968.

Christine Pascalin neljäs ohjaustyö Sanoi pikku prinssi (1992) kertoo lapsen vakavasta sairaudesta, mutta ei sorru sentimentaalisuuteen eikä sairaudella mässäilyyn. Aivokasvaimeen sairastunut tyttö (Marie Kleiber) ja hänen isänsä Adam (Richard Berry) lähtevät yhteiselle automatkalle Sveitsin valtavista vuoristomaisemista Italiaan ja Ranskaan. Kun tytön elämä lepattaa jo yhtä hennosti kuin alppiniityllä lentävän perhosen siivet, melkein päähenkilöksi nouseva isä voi ajatella elämänsä uusiksi. Sanoi pikku prinssi on sekin harvinaisempi osa ohjelmistoa. Elokuvaa ei ole esitetty Suomessa sitten vuoden 1996 televisioesityksen.

 

Sodankylän parhaat Kino Reginassa

Olemme kuratoineet Kansalliselle audiovisuaaliselle instituutille oman tie-elokuvien sarjan. Upea 12 elokuvan kokonaisuus on osa Helsingin Kino Reginan kesän ohjelmistoa. Sodankylän parhaiden kesäsarjassa paneudutaan elokuviin, joissa matkataan eri liikennevälineillä (tai jalan!) maailmoista toiseen, elämänmuutos tähtäimessä. Sarjan avaa Fatih Akinin hätkähdyttävä Taivaan reunalla (2007). Äidin roolissa nähdään Sodankylässäkin vuonna 2017 vieraillut Hanna Schygulla. Lisätietoa: https://kinoregina.fi/teemat/sodankylan-parhaat-matkaelokuvat-matkaelokuvat/

 

Matkaelokuvat Yle Teemalla ja Areenassa

Yle Teema esittää touko–kesäkuussa 2022 neljä elokuvaa Sodankylän elokuvajuhlien menneiltä vuosilta sekä niitä esittelevät pienoisdokumentit elokuvien tekijöistä festivaaleilla.

Sodankylän elokuvafestivaalin ainutlaatuisiin tunnelmiin palaavan dokumenttisarjan kokonaisuus hyödyntää arkistomateriaalia ja uusia haastatteluja keväältä 2022. Onko matka Lapin keskiyön auringon juhlille kuin road movie, matkaelokuva – niin yleisölle, tekijävieraille kuin järjestäjillekin? Muistelemassa mm. Elina Knihtilä, Saara Kotkaniemi, Tommi Korpela, Olavi Uusivirta, Juho Kuosmanen, Johanna Vuoksenmaa ja Mika Kaurismäki. Sarjan on ohjannut Heikki Kujanpää. Sarja ja neljä elokuvaa esitetään Yle Teemalla lauantaisin 28.5.–18.6.2022. Sarjan avaa Ingmar Bergmanin kansainvälinen läpimurtoteos Kesä Monikan kanssa. Kaikki jaksot ja elokuvat ovat nähtävissä Yle Areenassa 28.5. alkaen.