Kotimaiset tekijävieraat

Sodankylässä pääsee tuttuun tapaan kohtaamaan myös runsaasti kotimaisia tekijävieraita. 

Virpi Suutari saapuu festivaalille ylistetyn uuden Havumetsän lapset -aktivistidokumenttinsa kanssa, jonka pääosassa ovat Suomen metsät ja niitä suojelemaan pyrkivä Elokapina-liike. Jo neljällä vuosikymmenellä uraansa rakentanut Suutari on kolmesti Jussi-palkittu dokumenttiohjaaja, jonka aiempien elokuvien aiheet ovat löytyneet niin syrjäytymisuhan alla olevista nuorista, yrittäjyydestä kuin saksalaisten matkaan sotien loppupuolella lähteneistä suomalaisnaisista.

Mummola-elokuvan ohjaaja Tia Kouvo ja näyttelijä Elina Knihtilä saapuvat Sodankylään esittelemään jouluisen tragikomediansa. Kouvon esikoispitkä perustuu hänen Göteborgin Valand-akatemian päättötyönään tekemäänsä lyhytelokuvaan, ja palkintolautakunnat ovat huomioineet Mummolaa sekä Suomessa että ulkomailla. Teatterikorkeakoulun näyttelijätaiteen professorinakin työskentelevän Knihtilän filmografia näyttelijänä on laaja ja hänet nähdään Sodankylän elokuvajuhlien ohjelmistossa isommassa roolissa myös elokuvassa Peluri – Kuolema on elävien ongelma sekä sivuosassa Myrskyluodon Maijassa.

Sekä dokumenttia että fiktiota ohjannut Katja Gauriloff on juuriltaan koltansaamelainen. Hän esittelee Sodankylä-yleisölle kaikkien aikojen ensimmäistä koltansaamenkielistä elokuvaa Je’vida. 1950- ja 1960-luvuille sekä nykyaikaan sijoittuvan teoksen voi nähdä jatkona Gauriloffin Sodankylässä 2016 ensi-iltansa saaneelle dokumentille Kuun metsän Kaisa, jonka aiheena oli hänen isoisoäitinsä Kaisa Gauriloff.

Kulttuuriperheestä tuleva näyttelijä ja laulaja Oona Airola kertoo yleisölle tähdittämästään, Je’vidan tavoin Inariin sijoittuvasta ja erikoisten tositapahtumien inspiroimasta elokuvasta Ohjus, jonka on ohjannut Miia Tervo. Keski-Pohjanmaan konservatoriossa ja Teatterikorkeakoulussa opiskelleelta Airolalta nähdään Sodankylässä myös Selma Vilhusen polyamoriaa herkkävireisesti käsittelevä Neljä pientä aikuista.

Näyttelijä Jari Virman on paikalla Teemu Nikin ohjaaman pikimustan komedian Peluri – Kuolema on elävien ongelma näytöksessä. Roolistaan parhaan sivuosanäyttelijän Jussin napannut Virman työskentelee valkokankaan ohella myös teatterissa ja televisiossa. Hänet on nähty aiemmin valkokankaalla mm. Pirjo Honkasalon taidedraamassa Betoniyö ja Nikin eläinten oikeuksia sivuavassa Armomurhaajassa.

Sodankylän elokuvajuhlien perustajajäseniin kuuluvan Mika Kaurismäen eksistentialistisen tie-elokuvaklassikon Arvottomat (1982) festivaaliesityksessä puolestaan on paikalla pääosanesittäjä Pirkko Hämäläinen. Teatterilavoilla ja opettajana työskennellyt Hämäläinen aloitti elokuvauransa Kaurismäen vuotta aiemmin ilmestyneessä Valehtelijassa ja hän on tuttu myös ohjaajan myöhemmistä filmeistä Paperitähti, Amazon ja Kolme viisasta miestä. Festivaalilla julkistetaan Arvottomia käsittelevä juhlakirja, jonka ovat kirjoittaneet Mikko Mattila ja Raija Talvio.

Festivaaliohjelmistossa nähdään Suomen ensi-ilta Mika Taanilan Rotterdamin elokuvajuhlilla esitetystä Epäonnistunut tyhjyys -uutuudesta ohjaajan läsnä ollessa. Dokumentin, kuvataiteen ja kokeellisuuden harmaalle alueelle sijoittuvat helsinkiläistekijän lyhytelokuvat ovat kiertäneet maailmalla yli 300 elokuvafestivaaleilla ja tapahtumissa. Suomen arvostetuimmalla kuvataidepalkinnolla, Ars Fennicalla, vuonna 2015 muistetun Taanilan toistuvia teemoja ovat ihmisen ja koneen välinen suhde sekä teknologiaan liittyvät ongelmat.

Ville Suhonen esittelee Sodankylän elokuvajuhlilla arkistomateriaalista koostetun uutuusdokumenttinsa Sodan ja rauhan lapset. Ohjaajan lisäksi käsikirjoittajana ja kirjailijana profiloituneen Suhosen CV käsittää yli 30 elokuvaa, mukaan lukeutuen Suomen katsotuimpiin dokumenttifilmeihin kuuluva Metsän tarina, jonka hän ohjasi yhdessä Kim Saarniluodon kanssa. Suhonen on Risto Jarva -seuran puheenjohtaja sekä elokuvateatteri Orionin ohjelmistoryhmän jäsen.

50-vuotisen uran elokuvan parissa tehnyt ja juuri 85 vuotta täyttänyt Markku Lehmuskallio vierailee myös Sodankylässä vuoden 1988 elokuvansa Inuksuk kanssa. Hänet muistetaan luontoa ja alkukantaisissa oloissa eleleviä vähemmistöjä käsittelevistä dokumentti- ja fiktiotöistään, joista monet ovat syntyneet yhteistyössä hänen puolisonsa Anastasia Lapsuin kanssa. Alunperin metsäteknikoksi valmistunut Lehmuskallio siirtyi elokuva-alalle 1969, ensin kuvaajan roolissa. Jussi-patsaita on irronnut lyhytelokuvasta Pohjoisten metsien äänet sekä kokoillan mittaisista ohjauksista Korpinpolska ja Seitsemän laulua tundralta.

Festivaalilla nähdään myös Tero Hiltusen ja Sampsa Huttusen uutuusdokumentti Sodankylän elokuvajuhlien keksijästä, Anssi Mänttäri – Suomielokuvan kummisetä, jonka näytöksessä tekijät ovat paikalla. Mänttäriltä nähdään ohjelmistossa lisäksi vuoden 1998 kapakkakertomus Palkkasoturi, josta ensimmäisen miessivuosa-Jussinsa voittanut Martti Suosalo vierailee niin ikään näytöksessä. 

Taiteen tohtoriksi 2011 väitellyt ohjaaja-käsikirjoittaja Saara Cantell saapuu festivaalille näyttelijälegenda Anneli Saulista kertovan tuoreen dokumenttinsa Annelin aika näytökseen. Saulin monivaiheisen uran varrelta festivaaliohjelmistossa nähdään Risto Jarvan moderni kaupunkilaiskuvaus Onnenpeli (1965). Genrejä laidasta laitaan kolunnut Cantell teki vuonna 2014 elokuvahistoriaa, hänen kahden samaan aikaan teatterilevityksessä olleen ohjauksensa, romanttisen komedian Ainoat oikeat ja lastenfilmi Onneli ja Annelin, onnistuttua ylittämään kotimaan saleissa 100 000 katsojan rajan.

Vuoden kotimaisia lyhytelokuvavalioita esittelevässä näytöksessä nähdään ensi-ilta festivaalilla vierailevan Mia Halmeen kolmesta lehmästä ja niiden hoitajista kertovasta lyhytfilmistä Fabulous Cow Ladies. Halme palkittiin 2012 parhaan dokumentin Jussilla huostaanotetuista lapsista kertovalla elokuvallaan Ikuisesti sinun. Näytöksessä esitetään lisäksi lyhytelokuva-Jussin pokannut dokumentti How to Please, jonka ohjaaja Elina Talvensaari vierailee myös Sodankylässä. Antropologiaa ja sosiologiaa opiskelleen sekä Aalto-yliopiston Elokuva- ja lavastustaiteen laitokselta taiteen maisteriksi valmistuneen ohjaajan edellinen elokuva, täyspitkä Neiti aika, voitti parhaan dokumentin Jussin 2021.