Erikoisohjelmistossa rakastetut mestarit tarjoilevat eurooppalaista huutoa, vapaata tyyliä ja pörröistä vimmaa

Lisäksi lauteilla suotietäjiä, kotimaisia huippuja sekä verbaaliakrobatiaa

Sodankylän elokuvajuhlien rakkaat mestarit palaavat jakamaan ääretöntä elokuvatietämystään elokuvahelmien kera. Ilmastoteemassa astutaan suoraan suohon kovimpien asiantuntijoiden kanssa. Lisäksi pureudutaan elokuva-alan tulevaisuuteen ja jännitetään mitä yllätyksiä Ville Virtasen luotsaama Leffaraati pitää tällä kertaa sisällään.

Maailman tärkeimpien elokuvajulkaisujen vakiokirjoittaja, Aalto-yliopiston elokuvahistorian vieraileva opettaja Olaf Möller on koonnut Screaming Europe -sarjan, jossa avataan 50- ja 60-luvuilla ilmestyneiden eurooppalaisten rikoselokuvien yhtäläisyyksiä. Miten esimerkiksi Arne Mattsonin Sininen ratsastaja (1959) on vaikuttanut giallomestari Mario Bavan Verta ja mustaa pitsiä (1964) -elokuvaan?

Tutkija ja apulaisprofessori Jennifer Barker on yhtä lailla kotonaan niin dokumenttielokuvien kuin animaatioidenkin kanssa. Uran monipuolisuudesta kertoo, se että käsiteltyään kaikenlaisia poliittisia narratiiveja fiktiosta dokumenttielokuviin vuonna 2012 julkaistussa kirjassaan Barker siirtyi tutkimaan varhaisten yhdysvaltalaisanimaatioiden vaikutusta maailman eri kolkissa. Barkerin kuratoima unkarilaisten animaatioiden sarja Unruly Visions: Midcentury Hungarian Animation muodostuu yhdeksästä pörröisestä ja vimmaisesta animaatiolyhytelokuvasta.

Mediataiteen valtionpalkinnolla (2013) ja Ars Fennicalla (2015) palkittu, kansainvälisesti arvostetuimpiin suomalaisiin nykytaiteilijoihin kuuluva Mika Taanila on ohjannut dokumenttielokuvia, videoita ja filmi- ja videoinstallaatioita, jotka ovat kiertäneet laajasti maailmalla. Taanilan kuratoima Kamerakynät – Kokeellisen elokuvan freestyle -kokonaisuus muodostuu kuudesta kokeellisesta lyhytelokuvasta.

Ilmastoasiat ovat tapetilla tämänkin vuoden ohjelmistossa. Elävä suo elämän kehto -nimiseen kokonaisuuteen sisältyy mm. suoaiheinen elokuvamatinea, jonka vetäjä, meteorologian professori Timo Vesala on huomattava tiedemies, mutta myös pitkän linjan elokuvaharrastaja ja filmihullu. Festivaalilla esitetään AJ Annilan suokauhuelokuva Sauna, jota Vesala käsittelee myös uusimmassa tutkielmassaan.

Timo Vesala moderoi lisäksi monitieteellisen suoaiheisen paneelikeskustelun, ja aiheeseen pureudutaan luonnontieteiden lisäksi myös elokuvan ja kulttuurin näkökulmasta. Keskustelemassa ovat tutkija Aino Korrensalo ja tutkimusprofessori Kristiina Lång Luonnonvarakeskukselta, kirjallisuuden professori Johannes Riquet Tampereen yliopistosta ja Sodankylän elokuvajuhlien hallituksen puheenjohtaja, ympäristöaktivisti ja Sodankylän kunnanvaltuuston puheenjohtaja Riikka Karppinen.

Kotimaisten tekijöiden paneelikeskustelu palaa pandemiatauolta uudenlaiseen elokuvatodellisuuteen otsikolla Omimmat tarinat kiinnostavat muuallakin. Suomalainen elokuva on tällä hetkellä kansainvälisempää ja monipuolisempaa kuin koskaan ja palkintoja on kerätty mm. Cannesista, mutta miltä näyttää alan tulevaisuus? Aiheesta keskustelemassa mm. käsikirjoittaja-ohjaajat Khadar Ayderus Ahmed, Hanna Bergholm ja Einari Paakkanen sekä näyttelijät Seidi Haarla ja Ville Virtanen. Keskustelun vetää tuttuun tapaan Nordisk Film & TV Fondin johtaja Liselott Forsman.

Leffaraati ja Ville Virtanen ovat yhtä olennainen osa Sodankylän elokuvafestivaalien ohjelmistoa, kuin keskiyön aurinko Lapin kesätaivasta. Mittaa toisistaan ottavat elokuvat, mutta mitä arvostellaan ja kenen toimesta pysyy visusti salaisuutena tapahtumaan alkuun saakka. Luvassa on mitä mainiointa verbaaliakrobatiaa sekä ajankohtaisinta ja sensuroimattominta Sodista, jota ei kannata missata. Action!

Kuva: Leffaraati 2019, Anniina Lassila